Svijet     | 18.09.2019. 10:28 |

SAD uvodi sankcije zbog korupcije u projektu subvencioniranja hrane u Venecueli

FENA Internet

WASHINGTON, 18. septembra (FENA) - Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije za tri pojedinca i 16 poslovnih subjekata za koje tvrdi da imaju veze s korupcijskom mrežom koja profitira od venecuelanskog projekta subvencioniranja hrane.

Ciljani pojedinci su rođaci kolumbijskog biznismena Alexa Naina Saaba Morana te sin Saabovog poslovnog partnera Alvara Enriquea Pulida Vargasa, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija, prenosi Xinhua.

Poslovni subjekti su u vlasništvu ili su pod kontrolom Saaba i ljudi povezanih s njim, navodi se u saopćenju.

Američko ministarstvo je julu stavilo na listu Saaba, tvrdeći da je on lično profitirao od precijenjenih ugovora, uključujući program subvencioniranja hrane venecuelanske vlade, i usmjerio novac na pastorke venecuelanskog predsjednika Nicholasa Madura  u zamjenu za pristup venecuelanskim vladinim ugovorima.

Kao rezultat sankcija, sva imovina i računi ciljanih pojedinaca i subjekata koji se nalaze u Sjedinjenim Državama biće blokirani. Povrh toga, svim Amerikancima je zabranjeno da posluju na bilo koji način s ovim osobama ili s njihovom imovinom.

Sjedinjene Države sprovode politiku ekonomskih sankcija i diplomatske izolacije protiv venecuelanske vlade u znak podrške lideru opozicije Juanu Guaidu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel