Svijet     | 17.09.2019. 15:01 |

Johnson i Merkel o postizanju dogovora o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 17. septembra (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u utorak da će  energično i odlučno raditi  na postizanju dogovora o Brexitu i da će o tome govoriti u UN-u sljedeće sedmice, rekao je njegov glasnogovornik.

Posle neprijatne posjete Luksemburgu u ponedjeljak, gdje su Johnsona izviždali demonstranti, a premijer Xavier Bettel ga kritikovao, britanski premijer je danas telefonski razgovarao sa Merkel, udvostručivši napore da osigura sporazum o izlasku iz EU, prenosi Reuters.

"Premijer je ponovio da su se Britanija i EU saglasile da pojačaju napore za postizanje dogovora bez bekstopa, što bi britanski parlament mogao da podrži, kao i da ćemo energično i odlučno raditi na tome da se to i ostvari prije 31. oktobra", saopćio je glasnogovornik Jonhsona.

To će biti tema razgovora i na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a  u New Yorku.

Johnson i Merkel su razgovarali i o napadu na saudijska naftna postrojenja i složili se da s međunarodnim partnerima treba da zauzmu zajednički odgovor.

Oni su poručili da treba smanjiti tenzije u regionu.

Johnson i Merkel su se, prenosi Anadolyu Agency, složili  da treba dati „kolektivni odgovor“ na prošlosedmične napade u Saudijskoj Arabiji.

U telefonskom kontaktu Johnson i Merkel su razgovarali o napadima i „potrebi da zajedno s međunarodnim partnerima  dogovore kolektivni odgovor“, navodi se u izjavi britanske vlade.

"Što se tiče Irana, oni su potvrdili svoju posvećenost zajedničkom pristupu i važnosti izbjegavanja daljnje eskalacije napetosti u regiji", navedeno je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel