Kultura     | 19.09.2019. 11:39 |

Predstava All Inclusive Amile Terzimehić u Pozorištu mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Pretpremijera predstave All Inclusive koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu bit će igrana u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 20. septembra.

Predstava je namijenjena za odrasle osobe, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

 Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta je izjavila da predstava All Inclusive, u kojoj osobe s invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog.

-Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob s tim svijetom - rekla je Panjeta. 

Amila Terzimehić je izjavila da predstava "All Inclusive" govori o  slobodi i drugačijem.

-Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni - rekla je .“

 Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagodjenje za osobe sa invaliditetom, navodi se u saopštenju Pozorišta mladih. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel