Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 15:28 |

U sklopu centra 'Los Rosales' otvoren restoran 'Lonato' (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 13. rujna (FENA) - Restoran "Lonato", u kojemu će uz kuhara i dva konobara raditi i šest osoba s invaliditetom iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru, otvoren je prigodnom svečanošću u petak u sklopu navedenog centra.

Direktorica "Los Rosales" Mirna Mezit kazala je kako taj centar već tri godine implementira jedan jako vrijedan projekt.

- Projekt već traje tri godine i danas će se završiti i ugledati svijetlo dana. Radi se o pružanju mogućnosti i pružanju kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom, odnosno o ostvarivanju onih osnovnih prava, a jedno od njih je i zapošljavanje. Naime, sve je krenulo kada su volonteri iz nizozemske humanitarne organizacije 'Just Sophie' došli u naš Centar koji je tada dobio kuhinju i kantinu koje su bile prilagođene za naše korisnike - kazala je Mezit.

Istaknula je kako nakon ostvarivanja tog cilja njihova suradnja nije prestala, nego je išla dalje i današnjim događajem, kako kaže, pokazala kako svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti.

- Nakon što smo dobili kuhinju i kantinu ideja nam je bila našim korisnicima pružiti i tu mogućnost i pravo zapošljavanja, tako da smo u partnerstvu s organizacijom 'Just Sophie' i socijalnim poduzećem 'Radin', koje trenutno zapošljava 13 osoba s invaliditetom, došli do današnjeg otvaranja restorana 'Lonato'. Mislim da je to hvale vrijedan projekt - kazala je Mezit.

Dodala je kako je "Lonato" prvi projekt ove vrste u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i šire, a koji u ovom trenutku može pružiti mogućnost zapošljavanja za šest osoba s invaliditetom.

- Postoji jako puno štićenika kojima želimo osigurati posao, a ako uspijemo ukloniti barijere te ako ljudi prepoznaju kvalitetu našeg rada i budu posjećivali ovaj restoran, onda ćemo imati mogućnosti za proširenje i zapošljavanje još više osoba s invaliditetom - kazala je direktorica centra Los Rosales.

Osnivačica humanitarne organizacije "Just Sophie" Sophie Hooymans navela je kako je suradnja između navedene organizacije i centra "Los Rosales" nastala sasvim slučajno.

- Prije četiri godine došla sam u Mostar, upoznala direktoricu Mezit i odmah smo osjetile neku povezanost i krenule u suradnju. Mirna je prvo predložila da napravimo kantinu za djecu, a projekt se vremenom proširio, a iz njega je nastao 'Lonato'. Taj naziv je simboličnog značenja, a predstavlja snagu čovjeka - kazala je Hooymans.

Ustvrdila je kako joj je ovo prvi projekt u Mostaru za koji je, po njezinim  riječima, izdvojeno oko 30.000 eura.

Štićenica centra "Los Rosales" Aldijana Morić kazala je kako se u Centru osjeća prelijepo kao i da će uživati u novootvorenom restoranu.

- Ja ću u 'Lonatu' gostima posluživati jela i pića. Prvu plaću nisam još primila, ali kad je primim potrošit ću je na odjeću - kazala je Morić.

Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Nizozemske podržavaju rad centra "Los Rosales" pa će tako korisnicima centra i njihovim sugrađanima u povodu otvaranja navedenog restorana u Los Rosalesu prirediti koncert benda Britanske ambasade "Diplomatski instrument", s početkom u 19 sati, dok će njihove kolege iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske pripremati palačinke.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3388

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ge5ydWn9S4nujsNbKU4EDLD69zCQcQxh?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel