Kultura     | 13.09.2019. 15:31 |

HNK u Mostaru 25. obljetnicu proslavlja predstavom 'Kraljevo'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. rujna (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ove jeseni proslavlja svoju 25. obljetnicu osnutka, a prvi u nizu programa kojima će svečano obilježiti taj jubilej je nova predstava "Kraljevo".

"Kraljevo", jednočinka iz ciklusa "Legendi", jedan je od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže. U izvedbi ansambla HNK Mostar u kojemu uz provjerene profesionalce, igraju mlade glumačke snage iz Dramskog studija mladih, ona postaje moćna ekspresionistička razglednica iz jednog noćnog kluba - danas i ovdje.

U radikalnoj dramaturškoj adaptaciji, slijedeći redateljski koncept, Krležina veličanstvena dramska groteska sa zagrebačkog sajmišta preselila je u mračni i bučni suteren, u utrobu našeg svagdašnjeg noćnog života. Taj suvremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba - MC - kao utjelovljenje sila mraka.

U ovoj aktualizaciji "Kraljeva", u jednoj mračnoj društvenoj panorami, jedino su Janez i Štijef ostali vjerni Krležinom izvorniku. Mogu li nam dvojica samoubojica s agramerskog "derneka" od prije jednog stoljeća donijeti koji akord sklada i koju kapljicu svjetla? Odgovor potražite na predstavi, napominju iz HNK-a.

Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor glazbe je Zvonimir Dusper Dus.

Premijerna izvedba bit će odigrana na sam dan obljetnice, 22. rujna, s početkom u 20 sati, i ulazak je moguć samo s pozivnicom. Prva repriza je dan poslije, 23. rujna, također u 20 sati, a ulaznice je moguće rezervirati na broj 063/019 019.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel