Bosna i Hercegovina     | 11.09.2019. 10:47 |

Miroslav Lajčak bit će promoviran za počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. rujna (FENA) - Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelit će u četvrtak, 12. rujna titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.

 Ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se na Filozofskom fakultetu u amfiteatru Sokrat u 12 sati, priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

 Nakon dodjele počasnog doktorata, Lajčak će održati predavanja na Sveučilištu.

 U knjižici počasnog doktorata koja se prigodno tiska u ovakvim prilikama povjerenstvo za izbor Lajčaka istaknulo je kako je "često naglašavao u svojim javnim istupima da je nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje".

 Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako mostarsko sveučilište izuzetno cijeni i nastojanja gospodina Lajčaka da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu znanosti, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

 "I zaista znanstvenici najbolje mogu preuzeti znanje od razvijenih i kritički ga prenijeti mladima. Upravo su znanstvenici najbolji učitelji i učenici. Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku", poručio je Tomić.

 Lajčak je napisao da je "Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, znanosti, sporta i obrazovanja".

 "Istodobno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost BiH, čiji je jedan od simbola nedvojbeno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost", ustvrdio je Lajčak.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel