Svijet     | 07.09.2019. 14:02 |

Esper: Sjedinjene Države rade na postizanju dobrog sporazuma s talibanima

FENA Internet

PARIZ, 7. septembra (FENA) - Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u subotu da, iako žele postići politički dogovor s talibanima, Washington neće prihvatiti bilo kakav dogovor nakon vala nasilja, koji je bacio sjenu na pregovore s ovom pobunjeničkom grupom.

Afganistanski čelnici, uključujući predsjednika Ashrafa Ghanija, sve češće upućuju kritike protiv nacrta sporazuma postignutog između američkog specijalnog izaslanika Zalmaya Khalilzada i talibanskih predstavnika u Dohi ove sedmice, otkako je nasilje eskaliralo.

- Stav Sjedinjenih Država je da je najbolji put naprijed politički dogovor i da je upravo to na čemu trenutno vrijedno radimo, što ne znači da ćemo postići dogovor - rekao je Esper tokom konferencije za novinare u Parizu sa svojim francuskim kolegom.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika bit će povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci u zamjenu za garancije da Afganistan neće biti korišten kao baza za militantne napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Međutim, prema sporazumu, potpuni mirovni sporazum kojim će se okončati rat koji traje duže od 18 godina ovisit će o kasnijim razgovorima o pitanjima koja se tiču isključivo Afganistana. Talibani su odbacili pozive na primirje i umjesto toga pojačali operacije širom zemlje.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel