Bosna i Hercegovina     | 07.09.2019. 13:02 |

U BiH oko 90 djece godišnje oboli od nekog oblika maligniteta

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. rujna (FENA) - Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat izjavio je u subotu u Mostaru, u sklopu kampanje "Zlatni septembar", kako u Bosni i Hercegovini godišnje oko 90 djece oboli od nekog oblika maligniteta, od čega je njih oko 60 u Federaciji BiH i oko 30 u Republici Srpskoj.

 - Ono što je ohrabrujuće je to da BiH ne zaostaje za razvijenim zemljama i da se postotak izlječenja kod leukemije kreće preko 80 posto, kod tumora oko 70 posto tako da je to za nas kao roditelje i nas koji radimo s ovom djecom najvažnija stvar jer naš je cilj pružiti djeci podršku, da imamo izlječenu djecu i da oni nastave živjeti - kazao je Kubat i dodao da je leukemija najučestaliji oblik maligniteta kod djece, potom tumori mozga, solidni tumori.

 Kampanja "Zlatni septembar", koja za cilj ima podizanje svijesti o svim aspektima borbe s dječjim rakom, u subotu je počela na prvom katu Mepas Malla u Mostaru gdje do 17 sati građani mogu dati podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

 Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" od 1. rujna u Sarajevu je krenulo je s kampanjom Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječjem raku pod sloganima "Život poslije raka" i "Borba se nastavlja".

 "Borba koju mališani oboljeli od raka prolaze sa svojim obiteljima mukotrpna je, teška i duga, a nerijetko su nakon izlječenja prisutne i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tijekom ovog, nama bitnog mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i njihove obitelji nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice", kazali su iz Udruženja "Srce za djecu".

 Podsjećamo, Mostar se osvjetljenjem Starog Mosta u zlatnu boju i projekcijom zlatne vrpce već prve noći rujna priključio podizanju svijesti o dječjem raku.

 Također, u sklopu kampanje u subotu će u Cinestaru Mostar premijerno biti prikazan i film "Velika bijela kuća" u 19 sati.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel