Bosna i Hercegovina     | 06.09.2019. 18:55 |

SKB-u Mostar isporučena medicinska oprema u okviru NeurNet projekta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. rujna (FENA) - Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u petak je u okviru NeurNet projekta isporučen dio opreme neophodan za umrežavanje u jedinstveni sistem s bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a s ciljem unapređenja dostupnosti te efikasnijeg i kvalitetnijeg tretmana pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Projekt NeurNet "Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti" prekogranični je projekt sufinanciran od Europske unije u okviru IPA projekta u kojem sudjeluju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti putem uspostavljanja mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama.

Na taj način, projektom obuhvaćene bolnice iz Federacije BiH i Crne Gore bit će povezane s referentnim centrima u Zagrebu i Rijeci putem EEG uređaja sa softverom za analizu, što će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konsultacije i druge medicinske usluge.

Time će se u konačnici povećati kvaliteta i dostupnost usluga kroz lakši pristup pacijenata iz FBiH najnovijim metodama liječenja farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz referentnih centara, istovremeno smanjujući nepotreban prijevoz, stres i zdravstvene rizike za pacijente.

Pored menadžmenta SKB Mostar, isporuci su prisustvovali i projektni partneri iz Republike Hrvatske i Crne Gore, te federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je ovom prilikom izrazio uvjerenje da će provedba ovog projekta olakšati rad liječnicima te doprinijeti boljem i kvalitetnijem tretmanu pacijenata.

U NeurNet projektu s područja Federacije BiH, pored SKB Mostar, uključeni su i Univerzitetski klinički centar Tuzla i Bolnica „Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Konačno uspostavljanje NeurNet mreže, odnosno uvezivanje sa referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ŽZH odobrila isplatu sredstava Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Klinika za dječje bolesti SKB-a od danas u novoj zgradi na Bijelom brijegu

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel