Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 13:52 |

Brkić: Put u EU i NATO su vanjskopolitički prioriteti BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. rujna (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić kazao je kako je Bosna i Hercegovina u zastoju te da ne postiže nikakav napredak na putu ka Europskoj uniji.  

"Nužno je napraviti zaokret, a prvi korak mora biti formiranje vlasti. Europska komisija je u više navrata pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi BiH nastavila europski put i stekla status države kandidata, ali bez novog Vijeća ministara, EU u BiH nažalost nema partnera u pregovorima", kazao je Brkić, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

On je kao pozitivne pomake na europskom putu BiH naveo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), podnošenje Zahtjeva za članstvo u EU, završetak procesa odgovora na pitanja EK i dostavljanje, uspješno funkcioniranje Mehanizma koordinacije.

"To je rezultiralo Mišljenjem koje je Europska komisija dostavila BiH, uz preporuke koje je nužno žurno razmotriti i implementirati, a u svim ovim procesima dužnosnici HNS-a i HDZ-a BiH bili su predvodnici", kazao je Brkić.

Pristupanje NATO savezu, po njegovim riječima, je drugi  važan vanjskopolitički cilj BiH, a hrvatski dužnosnici svojim aktivnim zalaganjem su pomogli u intenziviranju odnosa s međunarodnim partnerima.

"U pogledu pristupanja, institucije BiH kao i Povjerenstvo za NATO integracijski proces (PNIP), na čijem sam čelu, već prije osam mjeseci izradile su i dostavile prvi nacrt Godišnjeg državnog plana (ANP) za koji vjerujem i očekujem kako će Vijeće ministara BiH sukladno ranijim odlukama Predsjedništva BiH te Ustavu i zakonima, konačno uvrstiti na dnevni red, raspraviti i poslati u sjedište NATO-a u Bruxellesu", ističe Brkić.

Dodao je kako se ne smije zaboraviti da NATO nije samo vojni nego i politički savez koji, kako kaže, dijeli vrijednosti slobode, demokracije, pluralizma i konsenzusa, koje BiH može duboko ukorijeniti pristupanjem NATO-u.

"Pristupanje Europskoj uniji i NATO-u ne predstavlja zapreku BiH u pogledu suradnje i s državama koje nisu članice navedenih saveza", zaključio je Brkić, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel