Svijet     | 27.08.2019. 10:52 |

Lam: Nasilje u Hong Kongu sve ozbiljnije, ali vlada drži situaciju pod kontrolom

FENA Internet

HONG KONG, 27. augusta  (FENA) - Nasilje u antivladinim protestima u Hong Kongu sve je ozbiljnije, ali je vlada uvjerena da se sama može baviti tom krizom, izjavila je u utorak uzdrmana čelnica grada.

Carrie Lam po prvi put je govorila u javnosti otkako su demonstracije eskalirale u nedjelju, kada je policija koristila vodene topove i suzavac u sukobima s demonstrantima koji su bacali cigle i zapaljive bombe na policajce. 

Grad pod kineskom vladavinom suočava se s najvećom političkom krizom od primopredaje Pekingu 1997. godine, a komunističke vlasti poslale su jasno upozorenje da bi intervencija s korištenjem sile bila moguća da se suzbije nasilje.

- Tebali bismo biti spremni na pomirenje u društvu komunicirajući s raznim ljudima, mi želimo da okončamo ovu haotičnu situaciju u Hong Kongu - izjavila je Lam, dodajući kako ne vjeruje da je vlada izgubila kontrolu nad situacijom.

Nove demomstracije planirane su u narednim danima i sedmicama, predstavljajući direktni izazov vlastima u Pekingu, koje s nestrpljenjem nastoje suzbiti nemire uoči obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra.

Nemiri su eskalirali sredinom juna oko sada ukinutog prijedloga zakona o izručenju koji bi omogućio da građani Hong Konga budu poslani u kinesku maticu radi suđenja pred sudovima pod kontrolom Komunističke partije. Demonstracije su, međutim, evoluirale tokom 12 proteklih sedmica u šire zahtijeve za demokratijom u okviru formule  "jedna zemlja, dva sistema", dogovorene nakon predaje grada Kini od britanskog kolinijalnog vladara 1997. godine, prenosi Reuters.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sindikat metalaca FBiH traži bolje uslove za život

Sindikat radnika u trgovini: Sindikat mora biti uključen u procese pristupanja BiH Evropskoj uniji

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel