Ekonomija     | 26.08.2019. 18:58 |

Premijer TK-a Tulumović održao sastanak s predstavnicima klastera (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 26. augusta (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović primio je predstavnike klastera "Energy Investment". Radi se o klasteru metalske i elektro industrije kojeg čini nekoliko kompanija iz TK.

Udruženje "Klaster" čine četiri firme sa područja TK u kojima trenutno radi oko 1.200 zaposlenika. Te kompanije posluju na domaćem i inostranom tržištu.

Riječ je o firmama koje imaju ozbiljan pristup kada se govori o razvoju privrede tog područja, zaključeno na sastanku predstavnika Vlade TK i tog Udruženja.

Sastanak je bio prilika da "Klaster" prezentira program rada u onom dijelu koji se odnosi na razvoj strateškog inžinjeringa u oblasti energetskih, industrijskih i rudarskih kapaciteta.

Predsjednik Upravnog odbora “Klaster Elvir Ferizović izrazio je nadu da će sa današnjim, konkretnijim prijedlozima iznaći rješenje u vezi problema u rudnicima i elektroprivredi te na taj način sačuvati radna mjesta.  

- Mislimo da će to rješenje, ako bude i odziva politike, biti jedno od kvalitetnih rješenja u narednom periodu - kazao je.

Premijer TK Denijal Tulumović i kantonalni ministar za privredu Asmir Hasić dali su zeleno svjetlo ovim prijedlozima. Izrazili su zadovoljstvo prezentiranim činjenicama i potencijalima kojima raspolažu domaće kompanije.

- Pokušat ćemo biti jedan servis ovom Udruženju i u narednom periodu doći će do konkretnijeg djelovanja kada je u pitanju pomoć u razvoju privrede u ovog udruženja koje ima rješenje kada je u pitanju energetski sektor - istakao je.

Iz Klastera također ističu zadovoljstvo sastankom. Saradnja bi u svakom slučaju  trebala da ide u smjeru razvoja privrede TK. Velike investicije nas , kako kažu, očekuju u energetskom sektoru naše zemlje.

Saradnja Vlade i domaćih firmi je presudna, zaključio je predsjednik Upravnog odbora Klastera Elvir Ferizović.

Predsjednik Upravnog odbora “Klaster” Elvir Ferizović  kazao je da se pokušavaju pripremiti za velike investicije koje se očekuju u BiH, u energetskom sektoru te da tu moraju imati potporu Vlade.

- Motamo imati okruženje koje treba da odgovore na ono što smo mi ponudili. Ako nemamo odgovore, onda će biti teško dočekati te investicije- kazao je.

Vlada će biti otvorena za inicijative realnog i proizvodnog sektora.

- Nastojati ćemo da približimo stavove i kreiramo ambijent za bolju komunikaciju, a time i saradnju velikih državnih kompanija sa domaćim privrednicima koji adekvatno mogu odgovori postavljenim zadacima - poručio je danas kantonalni premijer Denijal Tulumović.

Pogledajte http://fena.ba/video/3302

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hf9vaCNx_dgbCBD6J36TYL4FIARdR1sm?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu