Svijet     | 21.08.2019. 20:49 |

Putin: SAD može rasporediti nove krstareće projektile u Evropi

FENA Internet

HELSINKI, 21. augusta (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države u mogućnosti rasporediti nove krstareće projektile na kopnu u Rumuniju i Poljsku, što je scenarij koji Putin smatra prijetnjom, na koju će Moskva morati odgovoriti.

Pentagon je saopćio u ponedjeljak da je testirao konvencionalne krstareće projektile dometa 500 kilometara, što je prvo takvo testiranje nakon propasti važnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.

Testiranje je uslijedilo nakon američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa - INF, sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je Washington optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

Putin je tokom posjete Helsinkiju rekao da bi Washington mogao koristiti postojeće sisteme u Rumuniji i Poljskoj za ispaljivanje novih projektila, što znači da ih može lagano rasporediti, ako to želi.

- Lansiranja ovog projektila mogu biti izvedena s postojećim sistemima, već smještenim u Rumuniji i Poljskoj. Sve što trebate napraviti je promijeniti software. Mislim da naši američki partneri neće informirati čak ni Evropsku uniju o tome. To podrazumijeva nove prijetnje za nas, na koje moramo odgovoriti - kazao je Putin, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Takvo je testiranje, prema INF-u, bilo zabranjeno, jer je INF zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa 499 do 5.472 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja da napadnu nuklearnim oružjem u kratkom roku.

SAD je saopćio da trenutno nema planove za raspoređivanje novih konvencionalnih projektila u Evropu.

Putin se obratio novinarima nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Ruski predsjednik iskoristio je zajedničku konferenciju za novinare za odbranu reakcije vlasti na niz političkih protesta u Moskvi i da uvjeri javnost kako nesreća na vojnom poligonu za testiranje na sjeveru Rusije nije ugrozila susjedne zemlje ili ljude koji žive u tom kraju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Rusija tvrdi da je oborila šest američkih raketa ATACMS

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel