Magazin     | 19.08.2019. 10:24 |

'Prometno' na planinarskoj stazi do Lukomira - Nijemci, Austrijanci, Česi...

FENA Bisera Džidić

SARJEVO, 19. augusta (FENA) - Nijemci, Austrijanci, Česi, Arapi i brojni drugi turisti, planinari pohodili su i ovog vikenda bjelašnička sela Umoljane, Sinanoviće, Šabiće  i  Lukomir - jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara.

Tekst i foto: Bisera Džidić

Brojni su zaljubljenici prirode i iz Sarajeva  iskoristili lijepo vrijeme da bi uživali u ljepotama planinskih pejzaža Bjelašnice i kanjona Rakitnice...

Pored  'Ljetne bašte', ugostiteljskog objekta porodice Masleša, u kojem vrijedno rade svi članovi domaćinstva, mladi planinari iz Češke postavili su šator kako bi bili što neposrednije u planinskom ambijentu Lukomira.

U subotnjem izletu u Lukomir uživala je i grupa od 25-ero sarajevskih planinari koje je predvodila vodič Elza Babić.

Svih 22 kuće u Lukomiru su otvorene, vrtovi su obrađeni, a stada ovaca su na ispaši, kaže u razgovoru  Mujo Masleša. Dodaje kako je jedino od marta 2016. zaključana kuća  Nure Čomor, koja je bila najstarija stanovnica u selu. Bila je  "zaštitni znak" Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno dobrano izborano čelo. U znak sjećanja na Nuru i njenog muža Džafu srodnici su postavili spomen ploču na njihovoj  preko stotinu godina staroj kući.

Poseban užitak na planinarskom putu od Lukomira do Umoljana su prostrani krajolici planinskih masiva Bjelašnice i Visočice  što se spuštaju do rijeke Rakitnice formirajući unikatni kanjon.

Tok Raktinice, pritoke Neretve, je dug 26 kilometara u kanjonu koji obiluje morfološkim posebnostima  i rezervat je  preko 30 endemskih biljnih vrsta. Planinarski staza koja paralelno prati kanjon  s izvanrednim vidikovcima je u subotu bila izuzetno 'prometna'... mimoilazili su se u oba pravca planinari iz raznih zemalja, i u kratkoj pozdravnoj komunikaciji sa sarajevskim planinarima su Nijemci, Austrijanci i Česi  izražavali oduševljenje ljepotom bh planina i prirode.

Silazak s lukomirskih  1.495 metara nadmorske visine u prostrane livade oko Studenog potoka obrasle mentom, kantarionom i sočnom travom na kojoj su stada ovaca pruža drugačiji, pitomiji pejzaž koji djeluje 'odmarajuće' nakon  litica kanjona Rakitnice.

Suncem obasjane  padine Bjelašnice, Visočice, Oblja, Puzima u okružju  Umoljana, s posebnim pogledom na  bjelašnički Opservatorij, i završno pješačenje preko katunskog naselja Gradina zaokružili su subotnji izlet osvježenjem u planinarskom ugostiteljskom objektu u Umoljanima na 1.275 metara nadmorske visine.

Jedan od najdubljih u Evropi, kanjon Rakitnice je rijedak biser netaknute prirode, a Studeni potok, stećci, vodenice i impresivna stijena 'okamenjena aždaha' kroz brojne legende svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i životu na tim prostorima, baš kao i jedna od najstarijih džamija u BiH iz 15. stoljeća s kamenom munarom  koja krasi Umoljane.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ustupanjem fotografija Lukomira Sead Šašivarević doprinosi promociji bh. turizma

Memorijalni uspon na Bjelašnicu, sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Goraždanski planinari krenuli prema Nezuku

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!