Svijet     | 18.08.2019. 11:39 |

Hiljade stanovnika Hong Konga pridružilo se protuvladinom skupu uprkos kiši

FENA Internet

HONG KONG, 18. augusta (FENA) - Hiljade građana, većinom obučenih u crno, okupilo se u nedjelju na protuvladinom skupu u Hong Kongu uprkos jakoj kiši. Okupljanje građana traje već 11 sedmica, a protesti su nerijetko bili i nasilni.

Odziv skupu mogao bi pokazati ima li ovaj pokret i dalje široku građansku podršku nakon prošle sedmice kada su učesnici protesta okupirali aerodrom, a za taj čin neki od njih su se izvinili.

Nezadovoljstvo zbog, sada suspendiranog, zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih za krivična djela u Hong Kongu kontinentalnoj Kini pokrenulo je niz demonstracija u junu.

Međutim, građani negoduju i zbog bojazni ugrožavanja sloboda zagarantiranih formulom "jedna zemlja, dva sistema" koja je uspostavljena nakon što je Velika Britanija predala Hong Kong Kini 1997. godine.

- Stanovnici Hong Konga su umorni od protesta, ovakav razvoj situacije posljednje je što su željeli. Prevruće je i pada kiša. Bilo je teško samo pojaviti se ovdje - kazao je 24-gogodišnji student učesnik današnjih protesta.

No, kako je istaknuo, građani moraju biti tu budući da nemaju drugih mogućnosti te je najavio da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok im Vlada ne pokaže poštovanje kakvo, dodao je, zaslužuju, javlja danas Reuters.

Sjedeći na betonskim nogometnim igralištima u Victoria Parku u gradskoj četvrti Causeway, učesnici protesta su držali plakate sa sloganima na kojima je pisalo "Slobodni Hong Kong" i "Demokratija sada", te kišobrane da bi se zaštitili od jakih kiša.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Sindikat metalaca FBiH traži bolje uslove za život

Sindikat radnika u trgovini: Sindikat mora biti uključen u procese pristupanja BiH Evropskoj uniji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel