Svijet     | 16.08.2019. 12:02 |

Troje migranata i članovi njihovih porodica evakuirani sa spasilačkog broda

FENA Internet

RIM, 16. augusta (FENA) - Troje migranata i članovi njihovih porodica evakuirani su u petak s španskog humanitarnog spasilačkog broda usidrenog u blizini sićušnog južnog italijanskog otoka. 

Nakon današnjih evakuacija iz medicinskih razloga, humanitarna grupa Open Arms apelovala je na italijanske vlasti da u ime "humanosti" iskrcaju preostalih 135 migranata, spašenih na Mediteranu u blizini Libije prije dvije sedmice.

Antimigrantski italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio je dopustiti brodu Open Arms da iskrca imigrante na  Lampedusu.

Italijanski premijer Giuseppe Conte u ovoj je sedmici zatražio od Salvinija da oslobodi svih 32-oje maloljetnika s broda, ali je ministar ostao pri sviom stavu.

Salvini i njegova desničarska stranka Liga pokušavaju ukinuti Conteovu populističku koalicionu vladu glasanjem o povjerenju u najskorije vrijeme.

Javljeno je da drugi privatni spasilački brod Ocean Viking s 356 migranata koje prevozi, plovi u vodama između Italije i Malte, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novi migranti stižu u Britaniju preko Lamanchea uprkos Sunakovim prijetnjama

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci ili pokušaji prelaska državne granice povećani za gotovo 70 posto

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel