Bosna i Hercegovina     | 14.08.2019. 13:25 |

Kvesić: Zaposlenicima će biti isplaćene plaće, a pacijentima pružene usluge

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. kolovoza (FENA) - U povodu medijskih natpisa vezanih za financijsku situaciju i iznošenja raznih podataka o poslovanju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB)  Mostar, priopćenjem za javnost oglasio se Ured ravnatelja te bolnice u kojemu  se obavještava da će zaposlenima biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i dosada pružene usluge.

-Obavještavamo sve svoje djelatnike, prije svega liječnike i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcionira te da će i dalje funkcionirati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenika. Zaposlenima će biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i do sada pružane usluge- stoji u priopćenju Ureda ravnatelja SKB-a dr. Ante Kvesića.

U priopćenju se potvrđuju da postoje određeni problemi, ali isti nisu samo vezani za financiranje.

SKB Mostar je, ističe se u priopćenju, velika ustanova u kojoj samo za redovite potrebe i normalno funkcioniranje treba sedam milijuna maraka za plaće i troškove mjesečno, a kao glavni problem ove bolnice vide u "nebrigi države za zdravstveni sustav općenito".

Podsjeća se da je ova bolnica prvih pola godine poslovala s gubitkom nešto višim od tri milijuna maraka, te da je jedan od razloga tolikog gubitka i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena.

-S predstavnicima sindikata ćemo razgovarati i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve te kao i do sada uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme- napominje se.

Navodi se također kako SKB Mostar nije jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako da ih se  ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao oni.

Za primjer, SKB Mostar pruža 82 posto bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primajući samo 57 posto novca. Ostatak prima KB „Dr. Safet Mujić " i Opća bolnica u Konjicu.

Naglašava se činjenica kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici.

Podsjeća se i to da sve bolnice u ovoj županiji, entitetu, državi dobivaju pomoć s određenih razina. I kako im podaci pokazuju, u neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju.

Ova bolnica, napominje se, nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica.

Slijedom toga, podsjeća se na nedavno potpisan sporazum o suradnji na temelju kojeg će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja te će i njima biti pružena skrb kao i svim stanovnicima BiH.

-Vlada RH je nedavno osigurala 10 milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade. Ali ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar i potvrditi, kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici- zaključuje se u priopćenju ravnatelja mostarske bolnice. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel