Bosna i Hercegovina     | 08.08.2019. 13:53 |

Izetbegović: NATO put BiH po Ustavu i zakonima

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je sporazumom o formiranju vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a predviđeno da će se kada je riječ o NATO putu BiH sve raditi prema Ustavu i zakonima.

- BiH je u Akcionom planu za članstvo (MAP) i kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Dalje je sada na ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane kao i za sam NATO - rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje novinara o interpretacijama opozicije da su Milorad Dodik i on sporazumom i pobijedili i izgubili, Izetbegović je istakao da su "našli sredinu" te da nije moguće da su obojica pobijedili niti izgubili već "opozicija mora nešto da govori". 

Dodao je da je zajedno s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pojasnio američkom ambasadoru stajalište o Godišnjem nacionalnom progranu (ANP) kojim je ambasador bio zadovoljan budući da njegova zemlja insistira na ANP-u.

Bakir Izetbegović je, na današnjem obilježavanju godišnjice rođenja Alije Izetbegovića u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Džaferović, rekao da će tek biti pokrenuti pregovori o formiranju nove Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kurti: Zajednica općina u sporazumu postignutom u Ohridu

Kurti: Provedba sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije trebala je početi jučer

Jemenska vlada i Huti pobunjenici postigli sporazum o razmjeni zatvorenika

Promo

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca