SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Prijem i prihvat kurbanskog mesa od donatora i ove godine bit će vršen u Centralnoj javnoj kuhinji "Crveni križ Kantona Sarajevo", Javnoj kuhinji "Merhamet", Narodnoj kuhinji "Stari Grad" i Pučkoj kuhinji "Kruh svetog Ante".
Sve navedene javne kuhinje su, u saradnji s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, osigurale prostor za pravilno i dugoročno skladištenje prikupljenog mesa.
Predstavnici Ministarstva u dogovoru s Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja, te drugim nadležnim ministarstvima i institucijama, KJP "Veterinarska stanica", Inspektoratom veterinarske inspekcije, poduzeli su sve druge neophodne aktivnosti kako bi prikupljanje kurbanskog mesa proteklo u skladu sa zakonskom regulativom i kako bi se zaštitilo zdravlje građana, odnosno korisnika javnih kuhinja, a donirano meso iskoristilo za pripremanje kvalitetnijih obroka.
U skladu s uputstvima nadležne inspekcije i Veterinarske stanice, doneseno je nekoliko zaključaka vezanih za prijem i prihvat kurbanskog mesa.
Ukoliko građani vrše obredno klanje kurbana individualno, u privatnim domaćinstvima, neophodno je da uz meso dostave i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje (original ili kopija), ne stariju od 10 dana koju trebaju tražiti od prodavca kurbana.
Ako se klanje kurbana vrši u registrovanom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla - Obrazac 2a (original ili kopija), a koju izdaje nadležni inspektor na licu mjesta.
Javne kuhinje nisu u mogućnosti i neće primati glave i iznutrice od kurbanskog mesa, saopćeno je iz Pres-službe KS.
(FENA) M. B.