Kultura     | 30.07.2019. 20:01 |

Zeničanima predstavljena izložba sehara i gradske odjeće iz Bitola

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. jula (FENA) – Muzej Grada Zenica naredne će dvije sedmice biti domaćin dvije izložbe, „Nevestinski soništa“ i „Gradski kostimi“, Zavoda i muzeja iz sjevernomakednoskog grada Bitola, koje su postavile direktorica te ustanove Meri Stojanova te etnolog Nade Genevska- Bračik.

- Ovo su sve predmeti koji se nalaze u našoj muzejskoj zbirci, kojih imamo 30-ak primjeraka. Osim fotografija i plakata, priložili smo i kopije nevestinskih kovčega, odnosno sehara koje su djevojke dobivale pred udaju, a čije originale čuvamo u muzeju - kaže direktorica Stojanova.

Ona dodaje kako je još takve kovčege moguće pronaći i u nekim domaćinstvima u regionu Bitola, ali oni više nemaju i svoju nekadašnju upotrebnu vrijednost.

Druga izložba, „Gradski kostimi“, prezentira fotografije i plakate odjevnih predmeta sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

- Iako nije velika, ova kolekcija odslikava kulturno-istorijski razvoj Bitola, posebno razvoj oblačenja gradskog stanovništva- ističe Stojanova.

Direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević napominje kako su ove izložbe rezultat kratkotrajne, trogodišnje saradnje tih dvije ustanova kulture iz BiH i Sjeverne Makedonije, u sklopu koje su prošle godine predstavili i zajedničku izložbu, s kojom su obišli pola regiona bivše Jugoslavije.

- Ove nam izložbe daju sliku o urbanoj Bitoli kroz vrijeme. Kako su se te žene odijevale, kako su ulazile u brak. Mi taj jezik i simbole lahko prepoznajemo, jer je vrlo slična odjeća, a kamoli sehara i ti, bračni običaji kod nas. Važno je da kulture koje se dodiruju, razmjenjuju svoja iskustva - kazao je Jašarević, koji je najavio kako će se i Zenica predstaviti u Bitoli.

-Zeničani će se, sa svojom urbanom kulturom, predstaviti u Bitoli. To će biti u naredne dvije godine, jer naš odlazak zavisi od projekata i mogućnosti da osiguramo sredstva - napominje Jašarević, koji je uvjeren da imaju šta pokazati, jer, kako ističe, u svojim depoima imaju dvije izložbe koje su već sada spremni predstaviti u Bitoli.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi, realizovano 135 promocija i radionica

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke 'Zbirka savremenih medija'

Zenički muzej novu sezonu otvorio likovnom izložbom 'Ipak svitanje' Mostarca Salke Peze

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel