Svijet     | 29.07.2019. 09:16 |

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats podnio ostavku

FENA Internet

WASHINGTON, 29. jula (FENA)  - Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats odlazi s dužnosti 15. augusta, objavio je u nedjelju Donald Trump iz čije su administracije od početka godine otišli mnogi visoki dužnosnici. 

Američki predsjednik je u objavi na Twitteru napisao da će  imenovati Johna Ratclifea, zastupnika iz Teksasa u Zastupničkom domu, člana odbora za obavještajnu djelatnost, pravosuđe i unutarnju sigurnost. 

"John će voditi i biti uzor velikoj zemlji koju voli", napisao je Trump zahvalivši Coatsu što je "služio našoj zemlji", prenosi CBS News.

U svom pismu o ostavci predsjedniku Coats je rekao: "Obavještajna zajednica jača je nego ikad i sve je bolje pripremljena za nove izazove i mogućnosti. Kao što smo ranije raspravljali, vjerujem da je vrijeme da pređem na sljedeće poglavlje svog života", napisao je.

Trump se u više navrata sukobio s šefovima američkih obavještajnih službi, uključujući i Coatsa, oko pitanja od ruskog uplitanja na izborima 2016. do sjevernokorejske denuklearizacije i Irana.

Coatsov odlazak bit će posljednji u dugom nizu ostavki visokih dužnosnika Trumpove administracije, uključujući ministra odbrane Jima Mattisa, američku ministricu nacionalne sigurnosti Kirstjen Nielsen, šefa osoblja Bijele kuće  Johna Kellyja i  državnog sekretara Rexa Tillersona.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel