Kultura     | 25.07.2019. 13:07 |

Uskoro predaja aplikacije Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.

FENA Dušica Stanojević

BANA LUKA, 25. jula (FENA) - Zajedničkim nastupom poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje večeras će ispred Kulturnog centra Banski dvor biti održan koncert povodom završetka obnove vanjskog dijela tog „hrama kulture“ i predaje aplikacije Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

- Koncert će biti održan pod sloganom 'Suprotnosti se privlače', pod kojim se Banja Luka kandidovala za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine - kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je ukazao je da će ovim biti ozvaničen kraj sanacije vanjskog dijela Banskog dvora, što je najveća sanacija tog objekta u posljednjih pet decenija.

- Ujedno, okončan je rad i na prijavnom obrascu za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture, a u septembru ćemo u Briselu 'braniti' našu aplikaciju, s nadom da možemo donijeti prestižnu titulu u naš grad. Ukoliko je osvojimo, to bi bio svojevrstan kulturni šok za Banju Luku, s obzirom na to da je riječ o najvećem kulturnom poduhvatu, ali i šansi za podizanje vidljivosti grada - naglasio je Radojičić.

Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture kazao je da je u završnoj fazi cijela priprema aplikacije, te da su rokovi ovog finalnog kruga u kojem je Banja Luka, s gradovima partnerima Bihać i Jajce, august i septembar.

- Rok za predaju aplikacije je 24. august, a zatim u septembru u Briselu branimo našu aplikaciju. Banja Luka je pripremila plan razvoja kulture do 2024. godine na osnovu kojeg bi mogli te godine da se nazovemo prijestolnicom kulture - kazao je on i dodao da je večerašnji koncert najbolja ilustracija banjalučkog koncepta pod nazivom „Suprotnosti se privlače“, koji prikazuje kako muzičari iz dva svijeta žanrovski mogu da pronađu tu kompatibilnost i novu vrijednost koja nastaje spajanjem nečega što do sada nije bilo uobičajeno.

Violinista Stefan Milenković je kazao da Banjalučani mogu očekivati sjajan koncert.

- S jedne strane, naši stilovi su kontrasni, a s druge strane veoma kompatibilni. To će biti popularan, ali istovremeno i veoma zahtjevan program, pogotovo što se izvodi na otvorenom prostoru - kazao je Milenković.

I Slobodan Trkulja je izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog nastupa s Milenkovićem, ističući da mu je drago da se institucije kulture obnavljaju na ovaj način jer, kako je rekao, obnovom kulture obnavljamo i sebe.

- Čast mi je što ću binu dijeliti sa mojim kolegom Milenkovićem. Naoko, nismo isti jer sviramo muziku iz različitih žanrova, ali obojica smo umjetnici širokog shvatanja muzike - naveo je Trkulja.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da su se stekli preduslovi da se počne razmišljati o etapnom saniranju enerijera, ali i o novim sadržajima i prostorima za umjetnike u tom objektu.

Sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Banje Luke, u obnovu Banskog dvora, uključujući i rekonstrukciju krova, uloženo je oko tri miliona KM. Tokom rekonstrukcije u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, obnovljen krov i u potpunosti zamijenjena stolaracija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila budući da se radi o zaštićenom objektu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovačka aplikacija TruckersApp osvaja svjetsko tržište

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel