Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 11:51 |

Uspješno proveden proces reakreditacije mostarskog univerziteta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru dobio je pozitivno mišljenje o akreditaciji petočlane Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove.

Komisija se prilikom posjeta u okviru postupka institucionalne akreditacije, u periodu od 25. do 27. lipnja 2019. godine, sastala s predstavnicima rukovodstva Univerziteta i organizacionih jedinica, akademskim osobljem, studentima svih ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima privrede i prakse te alumni studentima Univerziteta.

Kao i u prethodnom slučaju, i ova ponovna akreditacija predstavlja potvrdu razine kvaliteta Univerziteta, njegove prepoznatljivosti i opredjeljenja ka kvalitetu. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za ponovnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu, u skladu s pozitivnim propisima iz ove oblasti i 6 mjeseci prije isteka perioda važenja akreditacije, Univerzitet pokazao najvišu razinu otvorenosti i spremnosti za provođenje postupka ponovne akreditacije institucije, naveli su iz te visokoškolske ustanove.

Naime, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru je 2015. godine postao akreditirana visokoškolska ustanova u BiH za period od 4 godine. Dakle, u oba navrata Univerzitet je uspješno obavio kompleksni proces akreditacije koji počiva na deset podjednako važnih kriterija, od politike osiguranja kvaliteta, preko podučavanja usmjerenog na student(ic)e i resursa za učenje, do informiranja javnosti i kontinuirane revizije programa.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica tom je prigodom poručio kako je uspješno provedeni proces reakreditacije važan pokazatelj ozbiljnosti i predanosti mostarskog univerziteta da ispuni državne i međunarodne standarde kvalitete u visokom obrazovanju te da ponudi sadašnjim i budućim studenti(ca)ma obrazovanje za 21. stoljeće sa znanjima i vještinama traženim na suvremenom tržištu rada.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel