Kultura     | 18.07.2019. 22:50 |

Počela manifestacija 'Gdje prošlost susreće budućnost'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 18. srpnja (FENA) - Koncertom Mostar Rock Schoola, Simfonijskog orkestra Mostar i Željka Bebeka na platou ispod Starog mosta, u četvrtak je počela dvodnevna manifestacija "Gdje prošlost susreće budućnost" koja se održava u povodu 15. obljetnice završetka obnove Starog mosta.

Dirigent Simfonijskog orkestra Mostar i aranžer cjelokupnog koncerta Mostar Rock Schoola i navedenog orkestra Damir Bunoza kazao je kako je jako bitno da se ovakva manifestacija održava.

- Posebno mi je drago što je ove godine s nama Mostar Rock School, odnosno ljudi iz Mostara, kao što je i većina svirača iz orkestra. To znači da se ulaže u domaće ljude, u domaće umjetnike, a kada se ulaže u domaće umjetnike, onda oni tu ostaju i još više doprinose - kazao je Bunoza.

Dodao je kako je aranžmane premijerno za ovaj koncert i oko 40 svirača radio gotovo dva mjeseca.

- Koncert je predivan, na bini su gudači, puhači, ritam sekcija, prateći vokali, solisti i tako dalje. U isto vrijeme svira nekih 35 do 40 ljudi, što je jedan vrhunac u pop glazbi, a i sami spoj rock and rolla i simfonijskog orkestra čini jedan fenomenalan zvuk i doživljaj - kazao je Bunoza.

Viša stručna suradnica u Službi za kulturu Grada Mostara i jedna od organizatorica ovog događaja Sanela Ćorić Mešić kazala je kako se ova manifestacija obilježava svake godine.

- U povodu obljetnice završetka obnove Starog mosta uvijek organiziramo koncert i trudimo se angažirati lokalne umjetnike i glazbenike, ali također i neku zvijezdu, a to je u ovom slučaju Željko Bebek, iako bih ipak rekla da je ove godine šlag na početku jer prvi put u Mostaru imamo suradnju mostarske rock škole i našeg simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Damira Bunoze - ustvrdila je Ćorić Mešić.

Također je istaknula kako misli da je večerašnjim koncertom, ali i konferencijom koja će biti održana sutra, 15. obljetnica obnove Starog mosta obilježena dostojno.

Naime, drugi dan manifestacije donosi konferenciju "Održivi turizam i kulturna baština" koju Grad Mostar organizira u suradnji s UNESCO-om.

Konferencija će okupiti eksperte UNESCO-a iz područja kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz tog područja prezentirat će i predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja, i to Splita, Dubrovnika i Kotora.

Organizatori podsjećaju kako je uspješnost i kvaliteta rekonstrukcije mostarskoga mosta i Staroga grada na najbolji način ocijenjena u srpnju 2005. godine upisom Mostara na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine, te kako se danas, 15 godina nakon obnove i otvaranja Starog mosta, žele prisjetiti tog, po njihovim riječima, najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel