Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje

Sastanak Zlatko Miletić i Koalicija "Pod lupom":

POTREBNE HITNE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BIH!

Generalni sekretar Demokratske fronte i izaslanik u Domu Naroda PSBiH Zlatko Miletić razgovarao je danas sa Dariom Jovanovićem, direktorom i Ivicom Ćavarom, projekt menadžerom Koalicije za poštene izbore „Pod lupom“.

Tom prilikom gospodin Miletić upoznat je sa sadržajem „Finalnog izvješća o nestranačkom građanskom promatranju općih izbora u BiH 2018.godine“, u kojem su predstavljeni ključni nalazi promatranja spomenutih izbora, koji su prikupljeni uz pomoć više od 4000 nestranačkih promatrača koalicije „Pod lupom“.

Prezentovano je i „Top 15 prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH“ kroz koje su predstavljena prioritetna rješenja u ključnim segmentima izbornog procesa u našoj zemlji.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je neophodnosti implementacije presuda Evropskog suda ( Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku), kao i presuda koje se odnose na izbor Doma naroda u PFBiH i izbore  u gradu Mostaru.

Takođe je naglašena neophodnost  uspostave mjera tehničkog nadziranja izbornog procesa (elektronsko skeniranje lista,elektronska identifikacija birača,video nadzor na izbornim mjestima).

Gospodin Miletić je ponovio opredjeljenje Demokratske fronte i njega kao parlamentarca da će podržati, kao i do sada, aktivnosti ove nevladine organizacije.

„Posebnu podršku Vašim aktivnostima daćemo kod izrade i donošenja novog Izbornog zakona“, zaključio je Miletić. 

 

 

DF
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.