Svijet     | 09.07.2019. 15:13 |

Iz EU 127 miliona eura pomoći Ukrajini

FENA Internet

KIJEV, 9. jula (FENA) - Pet sporazuma kojima se pruža pomoć u vrijednosti 126,9 miliona eura Ukrajini potpisano je tokom samita Ukrajine i EU održanog u ponedjeljak u Kijevu, objavljeno je na zvaničnom websiteu ukrajinskog predsjednika.

Tokom sastanka  ukrajinskog predsjednika Volodimirom Zelenskog s  predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom,  Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i komesarom Evropske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahnom, brojni sporazumi o saradnji između Ukrajine i EU su potpisani.

Kako se navodi, 40 miliona eura pomoći bit će osigurano za reformu na polju decentralizacije, 44 miliona eura za ključnu provedbu sporazuma o slobodnoj trgovini, 22,9 miliona eura  Ukrajina dobija za antikorupcijsku inicijativu, 10 miliona dolara za podršku građanskom društvu i kulturi, i 10 miliona dolara za program pomoći istočnoj Ukrajini.

Tokom konferencije za novinare održane nakon sastanka zvaničnika Ukrajine i EU, Zelenski se zahvalio evropskim partnerima na spremnosti da pruže Ukrajini drugu tranšu četvrtog programa makroekonomske pomoći čija je ukupna vrijednost 500 miliona eura.

Ukrajinski predsjednik pozvao je evropske zvaničnike da ocijene provedbu sporazuma o pridruženju između Ukrajine i EU i izrazio je predanost daljnjoj saradnji s EU, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu