Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 09:23 |

Ohranović: Na revizionizam odgovoriti širenjem istine o Srebrenici

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Političarima koji imaju negatorski odnos prema genocidu u Srebrenici treba jasno poručiti da ne mogu biti dio civiliziranog svijeta, a na taj revizionizam treba odgovoriti širenjem istine o Srebrenici i naučnim studijama iza kojih će stajati renomirane naučne institucije, ocijenio je u razgovoru za Fenu historičar, direktor Historijskog arhiva Sarajevo mr. Fuad Ohranović.

- Nažalost kod pojedinih političara prisutan je negatorski odnos prema genocidu u Srebrenici. Takvima treba jasno poručiti i djelima prema njima pokazati da takvi ne mogu biti dio civiliziranog svijeta. To je donekle već prisutno na sceni pa pojedini političari mogu putovati jedino u neke zemlje na istoku Evrope i eventualno čekati na usputno rukovanje kod sekretara u Putinovom kabinetu - kaže Ohranović.

Na revizionizam i negiranje genocida, smatra on, treba odgovoriti žestokim sankcijama i kaznama za one koji šire jezik mržnje.

- Međunarodna zajednica bi po tom pitanju mogla puno više uraditi nego što to sada čini. Zamislite Evropu u kojoj bi se dozvolilo postojanje parčeta teritorije nacističke Njemačke nakon 1945. i nakon Nirnberškog procesa? Zamislite evropskog političara na vodećoj funkciji kako negira holokaust? To je vrlo teško zamisliti u današnjem svijetu a ipak kad je Srebrenica u pitanju imamo takve slučajeve - naveo je.

Upozorava da je jako pogrešno minimizirati opasnost koju sa sobom nosi revizionizam "jer smo već vidjeli devedesetih godina 20. stoljeća šta znači povampirena četnička i ustaška ideologija koja je gurana pod tepih decenijama iza Drugog svjetskog rata".

- Na taj revizionizam treba odgovoriti širenjem istine o Srebrenici i naučnim studijama iza kojih će stajati renomirane naučne institucije. Koliko god bilo teško valjda ćemo uskoro moći vidjeti i neki film koji će tematizirati događaje iz jula 1995. godine. Na taj način ćemo kao generacija koja je svjedočila toj mrlji na savjesti svijeta narednim generacijama moći dati pouku i poruku kako se slično ne bi ponovilo. Ipak na kraju kad se vruće glave ohlade, knjige historije će pisati istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici i tu tamnu mrlju na obrazu UN-a koji nije spriječio i zločinaca koji su to uradili, ne može sakriti nikakav revizionizam i pokušaj iskrivljavanja istine - rekao je Ohranović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ohranović: Za preuzimanje građe Haškog tribunala potrebno ispuniti niz preduvjeta (VIDEO)

Ohranović: Arhivi imaju potencijal da privuku turiste željne znanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu