Ekonomija     | 06.07.2019. 15:31 |

Zvizdić: Još jednom potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Poruke sa Samita u Poznanu bile su vrlo pozitivne, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za prostor zapadnog Balkana. Još jednom je potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, bez obzira na prioritizaciju slijeda koraka koju su napravile neke zemlje  - izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u Sarajevu nakon povratka iz poljskog grada Poznana, gdje je predvodio delegaciju BiH na Samitu o zapadnom Balkanu.

U izjavi premijera Poljske, dodao je Zvizdić, vrlo jasno je naznačeno da je ta perspektiva živa i jasna, pozitivna i u svakom smislu perspektivna za svih šest zemalja na prostoru zapadnog Balkana, a u kojoj dinamici će se to realizirati ovisi od svake zemlje pojedinačno.

- Ono što je za nas važno jeste da nastavimo raditi na provođenju reformi, prihvatanju evropskih vrijednosti, i u slučaju BiH realizaciji 14 ključnih preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Te preporuke nas značajno približavaju evropskim vrijednostima, to znači prihvatanje evropskih načela i od tog momenta možemo govoriti da se iz dejtonske faze ulazi u takozvanu briselsku fazu, a to je faza prihvatanja pravnih načela, stečevine, normativa EU, što je ključni cilj ovog Vijeća ministara, a nadam se i narednog i svih vlada u BiH – istakao je Zvizdić na konferenciji za medije.

Ocijenio je da je Samit bio izuzetno konstruktivan i posvećen svim temama vezanim za evropsku perspektivu i budućnost zapadnog Balkana. Razgovaralo se o jačanju regionalne saradnje, povjerenja, ali i o problemima, CEFTA-i, te jednostrano uvedenim taksama od Kosova.

Zvizdić je naveo da je BiH dosad dobila 180 miliona eura, a na ovom samitu skoro 97 miliona eura granta i na takav način je generirano ili otvoreno novih 25.000 radnih mjesta.

- Mi smo se zaista dobro pripremili. BiH je dobila više od 50 posto ukupnog granta, a najviše za infrastrukturne projekte i to prije svega za izuzetno važne dionice i Koridor Vc – naveo je Zvizdić.

Izdvojio je da je odboreno i nekoliko deklaracija, prije svega o priznavanju akademskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu što je posebno važno za mobilnost radne snage. Također, podržan je memorandum o uspostavi međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi koji će biti smješten na teritoriji Crne Gore.

Zvizdić je na novinarsko pitanje o formiranju Vijeća ministara u novom sazivu kazao da se očekuje da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara i od tada, kako je zakonom propisano, za 35 dana bi trebali imati novo Vijeće ministara.

- Kada će to biti, morate pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH – kazao je Zvizdić.

USKORO VIDEO.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Zelenskij zainteresiran za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama JI Europe

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom