Bosna i Hercegovina     | 06.07.2019. 09:16 |

Praštalo: Izbori za najviša tijela pokazali obim krize u kojoj se nalazi EU

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Ovosedmični izborni proces za najviša politička i izvršna tijela Evropske unije (EU) pokazao je koliki je obim krize u kojoj se nalazi EU, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Za naš region, a posebno za BiH, naveo je on, majski rezultati izbora za Evropski parlament (EP) za period 2019-2024. godine ocijenjeni su uglavnom “relativno dobrim“, najviše radi toga što nisu ostvarene crne prognoze o mogućnosti da antievropske, desničarske i populističke snage ovladaju većinom u EP-u ili ojačaju toliko da bi mogle preuzeti značajniju ulogu u donošenju ključnih odluka u institucijama Briselu i Strasbourgu.

- Sam izborni proces za najviša politička i izvršna tijela EU (lideri i predsjednici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog vijeća, evropske diplomatije i Evropske banke) najbolje je pokazao koliki je obim osnovne egzistencijalne, političke, lobističke i krize funkcionalnosti i identiteta u kojoj se EU nalazi, kao nikada od svog osnivanja 1950.godine - smatra Praštalo.

Po njegovim riječima, prije svega, entuzijazam i viziju osnivača o ujedinjenju, jedinstvu i bratstvu s jednakim pravima svih građanki i građana, država i naroda kontinentalne Evrope, koji su bili zadovoljni da su tokom procesa ideje i formiranja EU imali "kafu i vodu na stolu", zamijenili su nacionalistički, populistički, lobistički i materijalistički interesi država i lidera, čiji najviši predstavnici su godinama u Briselu i Strasbourgu bili uljuljani u komforističko- tajkunsko-materijalističkom okruženju, a koji su se vremenom previše udaljili od običnih ljudi, što je u konačnici dovelo do krize „evropskog identiteta“ i samog opstanka evropske ideje.

- Umjesto da EU „europeizira“ Balkan kao ostatak evropskog kontinenta, sve češće se primjećuje negativni proces  "balkanizacije“ Evrope i EU, a uzrok tome leži, prije svega, u jačanju nacionalizma i fašizma tokom ratova na Balkanu, konkretno u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je EU i sama svojom pasivnošću i angažmanom određenih država članica (ne)svjesno dala ogroman doprinos degradivnom procesu, što na kraju može dovesti i do vrlo realnog urušenja sna vizionara i osnivača EU - kaže Praštalo. 

Stoga, ističe on, ovosedmične izbore najviših organa možemo promatrati kao konačno shvatanje pravog i realnog, totalno podijeljenog stanja u kojem se EU trenutno nalazi.

- Pozitivno je to što su Evropljani prepoznali gro i epicentar problema, te što je kompromis, najteži i najkompliciraniji ikada do sada, na kraju, ipak postignut. Optimizam budi da su Njemačka i Francuska, kao „lokomotive“ EU, preuzele lidersku ulogu, bez narcizma i arogancije, tako svojstvenih EU institucijama, i iznašli kompromisna rješenja u vidu izbora Ursule von der Leyen i Christine Lagarde, dvije jake i prodorne žene, koje će i presonalno, ali i kao predstavnice svojih država biti kičma „Nove Evrope“ i institucija EU - ocijenio je Praštalo.

A što se tiče BiH, "opet smo gubitnici svih naprednih procesa i eurointegracija, što najbolje pokazuje da domaći političari još nisu u stanju da iznađu kompromis i formiraju vlast na državnom i entitetskom nivou, pri čemu je gubitak prava glasa u Vijeću Evrope samo jedna kolaterala više".

- Čak i najoptimističniji među nama, morat će prije ili kasnije prihvatiti da bez neke magične i čarobne formule EU ili čak domaćih političara, ovo društvo neće tako brzo postati član EU - rekao je, između ostalog, Praštalo u razgovoru za Fenu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Plenković: Na nove izbore nećemo ići sigurno, uvijek postoje kreativna rješenja

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije