Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SBB BiH

Saopćenje

 Saopćenje za javnost - dostavlja se;

Svjedoci smo da se u našoj zemlji svakodnevno negira genocid, revidira istorija i povijesni dogadaji, te pokušava mijenjati istina. Međutim, u Srebrenici se postavljaju nove granice i ide korak dalje kada je sve navedeno u pitanju. U Srebrenici se i spomenici žrtvama fašizma pokrštavaju.

Poznato jc da su nakon Drugog svjetskog rata, posmrtni ostaci poginulih partizana, ali i civila, skupljeni u zajedničku kosturnicu koja se dugo nalazila u središtu Srebrenice. Sedamdesetih godina 20. stoljeća kosturnica jc izmještena i žrtvama fašizma izgrađeni su spomenik i nova kosturnica. Bio je to spomenik civilima i borcima NOB-a, žrtvama fašizma. U blizini spomenika su sc nalazile kamene ploče na kojima su pisala imena žrtava iz kosturnice. Po imenima se moglo zaključiti da žrtve nisu bile samo jedne nacionalnosti. Žrtve fašizma su bili svi narodi, pa je tako i spomenik žrtvama fašizma u Srebrenici bio posvećen svim narodima, i prestavljao je širu dimenziju. Pored žrtava čije su kosti skupljene u kosturnicu spomenik je bio posvećen svim žrtvama fašizma.

Za spomenik slobodno možemo reći daje bio partizanski i žrtvama fašizma, jer sada to više nije. Prije nekoliko godina prvo je zamijenjena spomen - ploča. Ploča s petokrakom zamijenjena jc spomen - pločom s krstom, a žrtve su postale samo srpske. Prije nekoliko dana na spomenik je postavljen i pravoslavni krst, te služen parastos i liturgija.

Činjenica je da su fašisti sa svojim saradnicima ustašama i četnicima počinili strašne zločine tokom Drugog svjetskog rata. U tim zločinima stradali su Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, Romi. Tako je bilo i u Srebrenici. Pijetet treba iskazati prema svim žrtvama i svim narodima koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata. Spomenik žrtvama fašizma u Srebrenici je upravo to i značio. Spomen - ploča sa krstom, i sam krst na spomeniku su nelegalno postavljeni bez dozvole nadležnog odjeljenja u opštini Srebrenica. Tražimo da nadležno odjeljenje reaguje, kao i ustanove i institucije, da se ukloni spomen - ploča i krst, te da se vrati orginalna spomen - ploča koja jc posvećena žrtvama fašizma. Pozivamo i udruženja antifašista da reaguju na falsifikovanje istorije i istine o antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.