Svijet     | 03.07.2019. 12:52 |

Obilne kiše u južnom Japanu, naređena evakuacija više od milion ljudi

FENA Internet

TOKIO, 3. jula (FENA) - Japanske vlasti u srijedu su naredile evakuaciju više od milion mještana s najvećeg južnog japanskog otoka Kyushu u skloništa u druge dijelove zemlje dok su obilne kiše zahvatile tu regiju, izazivajući strahovanja od klizišta i poplava.

Agencija za bavljenje požarima i prirodnim katastrofama saopćila je da je direktiva o evakuiranju objavljena u tri južne prefekture. Direktive imaju veću snagu od preporuka, ali također nisu predviđene kaznene mjere ukoliko se ne ispoštuju. 

Obilne kiše u južnom Japanu traju od petka, a jedna starica je poginula pod klizištem u Kagoshimi. Kiše su također poplavile desetke kuća.

Portparol japanske vlade Kotaro Nogami kazao je da je 14.000 vojnika u pripravnosti čekajući naređenje da započnu operacije spašavanja i potrage ukoliko se ukaže potreba za tim.

On je zatražio od mještana da budu oprezni i da se evakuiraju na vrijeme kako bi "zaštitili živote umjesto da čekaju do posljednjeg trena".

Agencija je saopćila da su upozorenja na klizišta objavljena za dijelove tri prefekture jer se očekuje da će se kišne padavine intenzivirati u narednih nekoliko dana, prenosi Associated Press.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel