Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 13:00 |

Crnadak na samitu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke u Poznanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosn i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv poljskog ministra vanjskih poslova Jaceka Čaputoviča, učestvovat će na Petom samitu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju.

Prvi samit, s ciljem jačanja regionalne saradnje i rješavanja otvorenih pitanja u regiji zapadnog Balkana, održan je u Berlinu 2014. godine. Potom su uslijedili samit u Beču 2015. godine, Parizu 2016. godine i Trstu 2017. godine.

Poljska, ovogodišnja predsjedavajuća Berlinskim procesom, fokus je stavila na četiri oblasti: ekonomiju, agendu povezanosti, civilno društvo (nevladine organizacije, mladi, kultura, nauka...) i bezbjednost.

Planirano je da predstojeći samit oda priznanje za sve pozitivne pomake od prošlog samita u Londonu kao što su napredak u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, sporazum o romingu, deklaracija digitalnog samita, deklaracija o čistoj energiji i aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog ekonomskog prostora.

Akcenat je i na izvršavanju pregleda obaveza sa londonskog samita u oblasti procjene bezbjednosnih rizika i borbe protiv korupcije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu učestvuju zemlje zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu