Bosna i Hercegovina     | 03.07.2019. 10:00 |

Bivši načelnik Kvinesdala pridružio se 'Maršu mira 2019'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Više od 33 učesnika Marša mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica krenulo je jutros iz Sarajeva na osmodnevni put od 280 kilometara koji će prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Iako su zbog vremenskih prilika organizatori Udruženje građana "Svjedoci svog vremena" pravili selekciju učesnika, neki su bili uporni te je odlučeno da čekaju kod vodopada Skakavac. Najmlađi učesnik ima 16 a najstariji 62 godine.

- Obaveza nam je oprostiti ali ne smijemo zaboraviti, radi ubijenih, njihovih porodica. Svaki građanin bi trebao učestvovati u Maršu mira - kazao je jedan od organizatora "Marša mira" Muhamed Papić.

Pridružili su im se biciklisti iz Dubrovnika koji su položili cvijeće i odali počast na sarajevskim stratištima i spomen obilježjima.

Maršu mira pridružio se i bivši načelnik norveške općine Kvinesdal Swein Arne Jerstad. On kaže da mediji u Norveškoj posvećuju pažnju dešavanjima u Srebrenici, a intencija je da što više obiđu mjesta stradanja.

- Želimo da učestvujemo u obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici kako bismo odali počast žrtvama. Ne treba zaboraviti šta se desilo. Čitav region stagnira jer žrtve nisu dobile svoj smiraj i koriste se u političke svrhe - kazao je Jerstad i dodao da su prijateljski dočekani.

Nedim Redžović i Elvir Ejubović su mladi ljudi koji su imali potrebu da se pridruže Maršu mira i odaju počast žrtvama genocida u Srebrebnici, jer, kako kažu, sama pomisao na ono što su Srebreničani prošli 1995. godine kada su 100 kilometara pješačili, gladni, žedni, bosi, ranjeni, da bi pronašli spas u Tuzli - to im je bilo dovoljno da se odvaže i krenu.  

-  Sama pomisao na njih daje mi volju i odlučnost da krenem na put, iako me čekaju teški uslovi, ali sam spreman - kazao je Redžović.

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2019.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Učesnici "Marša mira" iz Dubrovnika stigli danas u Hadžiće

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu