Regija     | 27.06.2019. 17:42 |

Ekumenski patrijarh pisao Đukanoviću da u Crnoj Gori priznaje samo SPC

FENA Agencije

BEOGRAD, 27. lipnja (FENA) - Ekumenski partijarh Bartolomej poručio je u pismu crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da Ekumenska patrijaršija i druge pravoslavne crkve, kao jedinu pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje mitropoliju crnogorsko-primorsku, koja je dio Srpske pravoslavne crkve, usprotivivši se tako podršci crnogorskih vlasti obnovi autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve, prenosi Hina pisanje beogradskih medija.

U pismu, na kojem je nadnevak 21. lipnja, ekumenski partijarh Bartolomej navodi kako je Ekumenska patrijaršija začuđena saznanjem da Đukanović podupire stvaranje crnogorske pravoslavne crkve.

"Nedavno smo u Ekumenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju potporu stvaranju pravoslavne crkve crnogorske i da je vlada vaše zemlje usvojila prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih prije 1918., kao i druge crkvene imovine", navedeno je u pismu proslijeđenom srbijanskim medijima, čiji preslik je na svom portalu objavila Radio-televizija Srbije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je prošlog tjedna da je Crna Gora odlučna riješiti pitanje crkve i imovine vjerskih organizacija, ali je zakonom kojim to namjerava provesti u djelo otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ključni su prijepori u vlasništvu nad crkvenom imovinom.

Patrijarh Batrolomej u pismu dodaje kako bi to značilo da Crna Gora "oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama pravoslavne crkve srpske".

"Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno priopćavamo da Ekumenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, episkopa najsvetije crkve srpske", istaknuo je Bartolomej u pismu crnogorskom šefu države.

Bartolomej dalje kaže kako "crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod (svećenikom) Mirašem Dedeićem, ne pripada pravoslavnoj crkvi", a za Dedeića se tvrdi da "nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Ekumenske patrijaršije".

Ekumenska patrijaršija naglašava kako priznaje samo mitropolita SPC-а Amfilohijа, kојi je na čelu Mitropolije crnogorsko primorske.

U pismu se naglašava želja da "ljubljeni narod Crne Gorene" ne dođe "u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.

Đukanović je ranije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, čime je praktično najavio obračun sa SPC-om u Crnoj Gori.

Ranije je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovijesti, ocijenivši kako on "nije dobar za srpski narod", te bi njegovo usvajanje "neminovno ugrozilo inače dobre odnose dviju zemalja".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel