Bosna i Hercegovina     | 20.06.2019. 14:14 |

KCUS - Uspješno realizirana kampanja 'Euromelanoma 2019'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Ljekari Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) pregledali su, u okviru obilježavanja kampanje 'Euromelanoma 2019', više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Uposlenici Direkcije spadaju u rizičnu kategoriju, s obzirom na čestu izloženost jakom suncu kao i činjenicu da, zbog terenskog rada, nisu u mogućnosti redovno se pregledati.

U saopćenju za javnost KCUS navodi da je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izrazio zahvalnost za razumijevanje koje je KCUS pokazao prema uposlenicima Direkcije s obzirom da policijski službenici, tokom obavljanja poslovnih i službenih zadataka, uglavnom borave na otvorenom te su svakodnevno izloženi štetnom UV zračenju, bez adekvatne zaštite.

- Osim pregleda naši uposlenici dobili su i savjete kako se pravilno zaštiti tokom višesatnog boravka na suncu. Raduje me odziv ovolikog broja uposlenika, što je odraz da ipak imamo razvijenu svijest o značaju rane prevencije neželjenih promjena na koži. S obzirom na veliki interes i odziv policijskih službenika, nadamo se nastavku saradnje. Zahvalni smo ljekarima KCUS i direktorici prof. dr. Sebiji Izetbegović koji su prvi put kampanjom obuhvatili naše uposlenike. Najveći broj policijskih službenika, usljed terenskih i poslovnih obaveza, nisu u mogućnosti obavljati redovne preglede kože - izjavio je Vilić.

Po riječima pomoćnika direktora Direkcije Mehmeda Mehičića akcija besplatnih pregleda protekla je dobro, s odličnim odzivom uposlenika.

- Ljudi se teško odlučuju na individualne preglede, s obzirom na činjenicu da nam je potrebno nekoliko sati koje zbog poslovnih i drugih obaveza često nismo u mogućnosti odvojiti. Zbog toga je ova kampanja od iznimnog značaja za nas. Za svega 15 minuta dobili smo kompletne preglede sumnjivih promjena na koži - kazao je Mehičić.

Mr.sci.dr.Hana Helppikangas s Klinike za dermatovenerologiju KCUS navodi da je provođenje kampanje 'Euromelanoma 2019' značajno utjecalo na podizanje svijesti o značaju prevencije i zaštite od neželjenih UV zraka među građanima.

- Prethodnih godina kampanjom smo obuhvatili hiljade građana BiH, a ove godine smo kampanju usmjerili na KCUS i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH. Obje ustanove imaju brojne uposlenike koji, ranijih godina uslijed poslovnih obaveza, nisu bili u mogućnosti besplatno se testirati u okviru kampanje. Kod određenog broja pregledanih uočili smo sumnjive promjene koje ćemo adekvatno tretirati. Jedan dio pregledanih upućen je na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS - kazala je mr.sci.dr.Helppikangas.

Izrazila je posebnu zahvalnost menadžmentu KCUS za podršku u organizaciji Kampanje, kao i kolegama dermatolozima Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože - Melanoma BiH koji su učestvovali u besplatnim pregledima.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da ta ustanova svake godine provodi kampanju 'Euromelanoma', iako se radi o usluzi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, saopćio je PRESS KCUS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Karić primio u posjetu policijskog oficira za vezu Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'