Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 14:05 |

Sve je spremno za Međunarodni sajam 'Dani trešnje 2019.'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 18. lipnja (FENA) - Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, gospodarstva, prehrane i turizma "Dani trešnje 2019.", koji će se održati od 19. do 21. lipnja, u Mostaru, izlagačima će biti omogućeno da svoju ponudu približe kupcima, a posjetiteljima upoznavanje s novim proizvodima i ostvarivanje suradnje te poslovnih ugovora.

Direktor Sajma "Dani trešnje 2019." Salko-Salem Bubalo kazao je kako ovaj sajam, na kojemu će sudjelovati oko 300 izlagača, želi zaštiti turističku privredu i turističke proizvode na ovim prostorima.

- To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Gradu Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazao je Bubalo.

Prema samoj programskoj orijentaciji sajma, navodi Bubalo, radi se o jednoj jako širokoj lepezi.

- Bit će upriličene prezentacije pojedinih kompanija, pojedinih obrta pa tako i njihovih proizvoda, a ove godine dali smo jedan poseban pečat promociji budućeg turističkog proizvoda, a radi se o jednoj gondolsko-panoramskoj žičari koja bi opslužila planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište, koji u svakom slučaju zaslužuje pažnju i to ne samo u zimskom periodu - istaknuo je Bubalo.

Viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a Ramiz Bašić kazao je kako Turistička zajednica HNŽ-a na sve načine podržava Dane trešnje te sa svojim štandom promovira turističke potencijale cijele županije.

- Po podacima Federalnog Zavoda za statistiku za prvi kvartal ove godine, Hercegovačko-neretvansku županiju posjetilo je oko 25.000 turista s ostvarenih 38.000 noćenja, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje između 10 i 12 posto. Na to, kao turistička destinacija najviše može biti ponosan Grad Mostar sa svojom okolinom, gdje mislim na Blagaj i Rujište koje već ima neke smještajno-ugostiteljske objekte, ali to je još uvijek premalo da bi Rujište postalo jedan planinsko-turistički centar s većim brojem noćenja i većom i izraženijom turističkom ponudom. Međutim, taj projekt kao i svi slični njemu trebaju zaživjeti i zato će Turistička zajednica HNŽ-a to i podržati - kazao je Bašić.

Direktorica Centra za djecu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mirna Mezit kazala je kako ovaj centar od početka ima priliku biti dio ove divne priče, Sajma "Dani trešnje".

- Uvijek smo imali priliku izlagati i pokazati što je to što naši korisnici prave, što se sve s njima radi i naravno imali smo priliku pokazati da ustvari i mi možemo ravnopravno sa svima ostalima sudjelovati u svim tim društvenim sferama. Ove godine sve navedeno podignuto je na jedan veći nivo - kazala je Mezit.

Na Sajmu će, među ostalim, biti potpisan i Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina iz Republike Srbije te između Grada Mostara i Grada Skoplja iz Republike Sjeverne Makedonije, a osim toga bit će upriličeno i nekoliko stručnih znanstvenih predavanja te prezentacija projekata.

Ovogodišnji Sajam je i humanitarnog karaktera pa će tako posjetitelji kupnjom dobrovoljnih humanitarnih ulaznica donirati sredstva koja će preko Centra "Los Rosales" ići za djecu s poteškoćama u razvoju, a ujedno i sudjelovati u nagradnoj igri.

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla koji će podijeliti dvije povratne avionske karte Tuzla-Eindhoven, dok će Zračna luka Mostar podijeliti tri povratne karte, i to po jednu za relaciju Mostar-Stuttgart, Mostar-Dusseldorf te jednu povratnu avionsku kartu Mostar-Zagreb.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel