Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 12:56 |

Desir: Novinarke predstavljaju posebnu rizičnu grupu u obavljanju ovog posla

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 18.juna (FENA) - Novinari i mediji u Bosni i Hercegovini se svakodnevno suočavaju s izazovima a od njih se traži da budu nezavisni i slobodni kazao je na Konferenciju o medijima Jugoistočne Evrope predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir.

Nažalost, kako ističe Desir, posljednjih godinu dana svi smo svjedoci daljeg zastrašivanja novinara i medijskih kuća.  

- Također, bilo je puno utjecaja na medije pa i na Javni servis, a on bi trebao biti u potpunosti nezavisan. On ne treba biti propagandna mašina i u službi vlade i političkih stranaka, nego treba biti u službi svih građana - kazao je Desir.

Fokus ovogodišnje konferencije, koja je organizirana u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, stavljen je na razvoj medija i njihovu održivost, sigurnost novinara, zakonski okvir koji se odnosi na slobodu medija i iznalaženje održivih rješenja za javne emitere.

Kako je kazao Desir, konferencija je i prilika za stvaranje dodatnih ili boljih veza za saradnju kao ključne komponente za poboljšanje kvaliteta i uvjeta za slobodu medija u jugoistočnoj Evropi.

Desir smatra da sloboda medija nije samo stvar zaštite novinara u obavljanju njihovog posla bez straha ili pritiska.

- Postoji jasna potreba za boljim razumijevanjem uloge medija u demokratskom društvu, ne samo iz razloga da bi se osigurala ekonomska održivost, već i da bi se ostvarila njihova nezavisnost u suočavanju s ekonomskim i političkim pritiscima - kazao je Desir.

Po njegovim riječima, na području jugoistočne Evrope nedostatak zajedničkog povjerenja između medijske zajednice i lokalnih vlasti rezultirao je stvaranjem atmosfere u kojoj je rasprostranjeno nasilje nad nezavisnim medijima.

- Novinarke predstavljaju posebnu rizičnu grupu i suočavaju se sa spektrom rodno zasnovanog nasilja, uključujući prijetnje putem interneta, fizičko i psihičko zlostavljanje. Ovakvi napadi predstavljaju veliki izazov, ne samo po pitanju prava na izražavanje javnog mnijenja već i udar na osnovne demokratske vrijednosti i ljudska prava - ističe Desir.

Kako je kazao šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Berton sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva, te odražava vlastiti stepen sloboda i spremnost da zaštitimo zajednička ljudska prava, uključujući i pravo da se slobodno traže, dobiju i dijele informacije.

- Konferencija OSCE-a o medijima jugoistočne Evrope će istražiti nove načine angžmana svih relevantnih aktera iz regije, a u cilju poboljšanja stepena medijskih sloboda, kroz praktične korake, te konstruktivan i otvoren dijalog - naglasio je Berton.

Istakao je da novinari moraju biti zaštićeni, što je jasno navedeno u nedavno donesenoj Odluci Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara usvojenoj u decembru prošle godine.

- Nema sumnje da su novinarski integritet i profesionalizam od velikog značaja. Međutim, također svjedočimo i podnošenju malicioznih tužbi s ciljem ućutkivanja kritičkih glasova. To predstavlja uvredu pravde i podriva same temelje bilo koje demokratske države – kazao je Berton.

Potcrtao je da, umjesto što napadaju medije i zatrpavaju ih porukama mržnje, političari trebaju poštovati taj stub demokratije koji je od vitalnog značaja i da ga koriste da bi svojim primjerom pokazali građanima BiH da postoji svjetlija budućnost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel