Bosna i Hercegovina     | 17.06.2019. 15:15 |

SAD: Poboljšati nivo koordinacije svih sigurnosnih agencija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Potreba višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg susreta zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera i ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona s visokorangiranim zvaničnicima u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je istaknuto poboljšanje saradnje najpotrebnije u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH, ali umjesto saradnje entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga.

- Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima - naglašeno je u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer i Nelson apelirali su na dužnosnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni.

Dužnosnici SAD-a također su zatražili poboljšanje mehanizama koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije, a apelirali su da osustanu od jednostranog djelovanja.

Domaćim akterima apel je upućen i u smislu boljeg korištenja međunarodne ekspertize i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

Prije ovog sastanka Palmer i Nelson bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi s migrantskom situacijom.

- Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost BiH - istaknuto je u saopćenju.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije.

Međutim, najavljeno je, njihova pomoć bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

Sjedinjene Američke Države izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH.

Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona, a u 2019. godini osigurat će milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti dok će 30 posto ove vrste pomoći biti usmjereno na sigurnost granica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Ademović s ambasadorom Sjeverne Makedonije: Postoji potreba za većom privrednom saradnjom

Vanredni sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih tijela na strateškom nivou

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel