Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 15:15 |

Načelnik OS Turske u MOBiH - Interes za proširenje odbrambene saradnje

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić sa saradnicima, sastao se danas s delegacijom Oružanih snaga Republike Turske koju je predvodio načelnik OS R Turske general Jaşar Güler.

Razgovaralo se o procesu evropskih i evroatlantskih integracija, bilateralnoj vojnoj saradnji i regionalnoj saradnji. Tokom sastanka iskazano je obostrano zadovoljstvo današnjom posjetom i interes za proširenje odbrambene saradnje dviju zemalja.

Jusić je informisao goste o trenutnim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH provode u NATO integracionom procesu i Planu modernizacije OSBiH, zahvalivši se na sveukupnoj pomoći Republike Turske Oružanim snagama BiH.

Güler se zahvalio na prijemu te istakao čvrste veze između R. Turske i BiH. Posebno je naglasio važnost implementacije Sporazuma o saradnji iz 2017. godine te izrazio spremnost za unapređivanjem saradnje.

Jusić je istakao da BiH ima svojevrsne izazove kada su u pitanju evroatlantske integracije te da je u tom smislu veoma važna pomoć R. Turske na planu operabilnosti sa NATO-om, istakavši da “Republika Turska nije jedina zemlja koja pruža podršku OS BiH ali jeste u vrhu zemalja koje to čine.”

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović iskazao je zahvalnost Republici Turskoj na pružanju podrške Bosni i Hercegovini, posebno cijeneći respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH i podršku kroz proces školovanja i edukacije pripadnika MO i OS BiH na vojnim akademijama u Republici Turskoj.

Güler je naglasio da će Bosna i Hercegovina od Republike Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na evroatlantskom putu.

Pored zamjenika ministra Seada Jusića i generala Jaşara Gülera, sastanku su prisustvovali članovi delegacije MO i OS BiH, među kojima su bili načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, pomoćnici ministra odbrane BiH, te vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Gulhan Yilmaz, zajedno sa ostalim članovima delegacije OS Republike Turske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu