Ekonomija     | 13.06.2019. 10:26 |

Ajdinović s predstavnicima Svjetske banke o konkurentnosti poljoprivrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović s rukovodiocima Sektora za tehničku podršku i plansko analitičke poslove i poljoprivrednog inspektorata primio je u radnu posjetu tim Svjetske banke, a povod je priprema novog projekta "Konkurentnost poljoprivrede i institucionalno jačanje".

Projekt je svojevrsni nastavak ranije implementiranog ARDP-a gdje je Federalna uprava za inspekcijske poslove bila jedan od korisnika.

U cilju poboljšanja konkurentnosti sektora i jačanja javnih organa nadležnih za poljoprivredu u BiH, Federacija BiH namjerava pokrenuti novi projekat pod nazivom "Konkurentnost poljoprivrede i institucionalno jačanje (ACIS) koji bi se naslanjao na Projekat poljoprivrede i ruralnog razvoja (ARDP) koji je, uz finansijska sredstva Svjetske banke, okončan uz konkretne i mjerljive rezultate postignute u oba entiteta, uključujući i institucije na državnom nivou nadležne za pitanja poljoprivrede.

Projekt ARDP je dao veliki doprinos povećanju konkurentnosti poljoprivrede kroz modernizaciju i informatizaciju organa nadležnih za poljoprivredu na svim nivoima vlasti u BiH.

Neki od izuzetnih postignuća ovog projekta su, između ostalog, formiranje Registra poljoprivrednih gazdinstava i klijenata, uspostava Softvera za obradu poticaja, Fitoregistra, te drugih neophodnih registara i baza podataka kojima je unaprijeđena efikasnost i transparentnost rada ovih organa. 

Kako bi se nastavio pozitivni trend povećanja konkurentnosti u poljoprivredi te osiguralo održavanje i dodatno unapređenje sistema uspostavljenih ARDP-om, Svjetska banka je održala nekoliko sastanaka s predstavnicima entitetskih ministarstava poljoprivrede, državnih institucija nadležnih za poljoprivredu, uključujući i predstavnike Brčko Distrikta, na kojem su usaglašeni početni koraci za pokretanje novog projekta, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeni razgovori s predstavnicima Svjetske banke o izgradnji deponije Trešnjica

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel