Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 18:39 |

Održana godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE,12.juna (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je održala svoju godišnju sjednicu na kojoj su razmatrani programski dokumenti iz nadležnosti Vlade i Skupštine BPK za 2019. godinu te realizacija ciljeva i mjera u protekloj godini.

Razmatrajući izvještaj o implementaciji Ciljeva i politike Skupštine BPK za 2018. godinu poslanici su iznijeli niz kritika uz konstataciju da je stari saziv kantonalnog parlamenta u tom periodu održao samo sedam sjednica i usvojio samo jedan zakon od planiranih 25.

Iako je prošla godina okarakterisana kao jedna od najneproduktivnijih, izvještaj o radu Skupštine ipak je usvojen većinom glasova.

Tokom rasprave o Programu rada Skupštine BPK za ovu godinu takođe je dat niz primjedbi, prijedloga i sugestija. Naglašena je potreba zakazivanja tematskih sjednica zakonodavnog tijela po pitanju statusa Kluba Srba u Skupštini, izgradnji HE Ustikolina, odlivu stanovništva i kadrova te stanju u sport. Poslanici nužnim smatraju i donošenje niza zakona poput Zakona o platama te porijeklu imovine ali i izradu Strategije o borbi protiv narkotika.

Skupština je prihvatila amandman predsjedavajuće  Edite Velić (DF) da se u trećem tromjesečju ove godine održi tematska sjednica Skupštine posvećena sportu na području BPK Goražde.

Program rada te ciljevi i politike Vlade BPK Goražde za 2019. godinu koji su danas također usvojeni većinom glasova, obrazložila je premijerka Aida Obuća. Istkla je da će u fokusu rada Vlade biti kreiranje i provođenje odgovarajućih politika u okviru svih resora, s posebnim akcentom na stabilizaciju Budžeta BPK te racionalno i namjensko trošenje budžetskih sredstava. Među prioritetnim zadacima je i razvoj privrede te unaprijeđenje rada javne uprave.

Premijerka Obuća naglasila je da je zbog kašnjenja u formiranju Vlade u novom sazivu, rok za realizaciju njenog godišnjeg plana rada samo šest mjeseci, ali da će se uložiti maksimalni napori kako bi se ispunio što veći broj planiranih zadataka i aktivnosti.

Niz amandmana na Ciljeve i politike BPK Goražde za 2019. godinu uložio je Klub SDP-a. Jedan broj njih Vlada je prihvatila a premijerka Aida Obuća  konstatovala da je dio uloženih amandmana već sadržan u programiranim ciljevima i politikama za ovu godinu.

U radu kantonalnog parlamenta, kako je jučer i najavila Liberalna stranka, danas nisu učestvovali poslanici iz reda srpskog naroda koji su poručili da će tako i ostati, dok se o njihovim zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne očituje Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnost u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada FBiH donijela odluke o izradi dva strateška dokumenta iz oblasti energetskog sektora

Vlada FBiH - Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za 2024. iz boračke oblasti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel