Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 13:30 |

Okrugli stol o oblasti socijalne zaštite i smještaja u socijalne institucije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u suradnji s Udruženjem socijalnih radnika HNŽ-a i financijsku potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, u srijedu je u Mostaru organiziralo okrugli stol na temu "Primjena i analiza zakonske regulative u oblasti zaštite obitelji s djecom i smještaja u institucije socijalne zaštite".

Predstavnici centara za socijalni rad i za mentalno zdravlje te odjela psihijatrije u HNŽ-a razmijenili su iskustva, dobre i loše prakse, u primjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te identificirali probleme u provedbi ovog zakona.

Kako je rečeno, oni će zauzet jedinstvenu metodologiju da se taj zakon, za sada, primjenjuje jednako bar na području HNŽ-a.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić podsjetio je kako je trenutno u parlamentarnoj proceduri usvajanje zakona o potpori obitelji s djecom koji bi trebao riješiti problem nejednakih ostvarivanja tih prava.

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti u izradu tog zakona je aktivno bila uključena i federalna i županijska razina, kao i međunarodne organizacije i nevladin sektor.

Uz problem nejednake naknade porodiljama te djeci, spomenut je i problem osoba sa smetnjama u razvoju kojima je upitan tretman u socijalnom i zdravstvenom, ali i u pravnom pogledu.

-  Najproblematičnija je pravna zaštita osoba sa smetnjama u razvoju s obzirom na to da postojeći zakoni daju puno prostora da se te osobe na jedan nehuman način tretiraju ne samo od strane sustava nego i od zajednice - istaknuo je Jurešić.

Kako je objasnio, postoji više presuda domaćih sudova, ali i suda u Strasbourgu u pogledu zaštite te kategorije osoba, odnosno osoba s umanjenim sposobnostima (psihičkim i intelektualnim).

Trenutno su, kaže, aktivnosti Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravde FBiH da se čak četiri propisa na razini Federacije prilagode zahtjevima sudova, a poslije toga slijedi rad s profesionalcima, centrima za socijalnu zaštitu, ali i cjelokupnim društvom na podizanju svijesti o toj kategoriji osoba.

Inspektorica socijalne skrbi i zaštite obitelji s djecom u HNŽ-u Janja Milinković, koja ima zadatak zaštiti interes korisnika prava i provodit zakonitost rada u ustanovama socijalne skrbi, ali i u nevladinim organizacijama, istaknula je kako se pri donošenju spomenutog županijskoga zakona vodilo računa da će biti izglasan jedinstveni zakon na razini FBiH.

- Kolege koje rade na implementaciji i direktno na primjeni Zakona u centrima za socijalni rad nisu bili samo puki provoditelji zakona već su se aktivno uključili u kreiranje izmjena tog zakona – pojasnila je ona.

I pored toga, dodala je, uočeni su nedostatci koji su se odlukama Vlade HNŽ-a rješavali, a oni koji su trebali proći skupštinsku procedure još čekaju izmjene.

- Dok se neke izmjene ne dogode vodimo se međunarodnim dokumentima i interesima djece koje želimo zaštiti - zaključila je Milinković.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel