Svijet     | 07.06.2019. 17:24 |

Prva džamija u Atini najvjerovatnije se otvara u septembru

FENA Internet

ATINA, 7. juna (FENA) - Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja prva džamija finansirana od države najvjerovatnije biti otvorena u septembru, oko tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio parlament.

Gavroglou je to izjavio tokom posjete skoro dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice. Njena izgradnja postala je kontroverzna jer se neki protive podizanju džamije u grčkoj prijestonici.

- Posebno je dobro da će se desiti prva molitva imama u atinskoj džamiji. Nadamo se da će se to najkasnije desiti u septembru - izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili poslanici izgrađena je u većinski industrijskom dijelu prijestonice, i postat će mjesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posjetioce. Deseci hiljada muslimanskih migranata žive u široj regiji Atine, i često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili neiskorištenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mjesto molitve u privatnom vlasništvu. 

- Ona ne pripada nikome jer pripada svima nama i svima vama. Ovdje vlasnik nije pojedinac niti zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja - kazao je grčki ministar.

Skoro dovršenje džamije dočekano je s radošću među članovima atinske muslimanske zajednice.

- Volio bih da se počnem zahvaljivati Allahu što konačno imamo džamiju u kojoj se možemo moliti, možemo se okupljati, možemo razgovarati o temama bliskim nama - izjavio je imam džamije Zaki Mohamed, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorenje banjalučke Arnaudija džamije 7. maja, očekuje se do 10.000 posjetilaca

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel