Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 21:17 |

Ministrica obrane Marina Pendeš panelistica na forumu u Budvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je danas u panel diskusiji na Forumu 'To be Secure' u Budvi da integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za taj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

- Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnoj razini. Ja, kao ministrica obrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, suvremenog i razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu - istaknula je u nastavku izlaganja ministrica obrane Marina Pendeš, tijekom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu obrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar inozemnih poslova Mađarske Peter Sztaray, te, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD Damon Wilson i Igor Lukšić, bivši premijer i ministar inozemnih poslova Crne Gore.

Tema foruma 'To be Secure' je Zapadni Balkan: Znakovi prošlosti i bajkovita budućnost uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

- Mi u Bosni i Hercegovini danas se suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U usporedbi s razdobljem od prije desetak godina, kad je bio mnogo veći stupanj suglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-i, u Bosni i Hercegovini postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike Bosne i Hercegovine - naglasila je ministrica Pendeš.

Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je, kazala je, postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog.

- I mediji, obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini – kazala je ministrica.

Sigurnosni forum 'To be Secure'- 2BS s radom završava sutra, 1. juna, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je sudjelovanje visokih dužnosnika,  akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe  - saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. Dodaju da su na marginama Foruma planirani prijateljski susreti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel