Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 13:35 |

SSVOONK BiH - Da obrazovanje i kultura budu od posebno društvenog značaja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) zahtijevat će, kroz socijalni dijalog, da obrazovanje i kultura budu djelatnosti od posebnog društvenog značaja i da se to ogleda konkretno kroz veća finansijska ulaganja, veće plaće, bolje uvjete rada, opremanje ustanova, te konstantno stručno usavršavanje.    

- Moramo odgovoriti na temeljna pitanja kakvo to obrazovanje želimo i šta od njega očekujemo, koje aktivnosti u oblasti kulture treba ovo društvo. Čekamo da bude formirana vlast na federalnom nivou pa ćemo započeti i inicirati te stvari, da konačno društvo shvati da su obrazovanje i kultura stubovi i da se time moramo svi baviti - naglasio je predsjednik SSVOONK BiH Admir Terzić.              

Na Dan Sindikata Terzić je na konferenciji za novinare upozorio i na problem smanjenja broja učenika u oblasti obrazovanja. Prema njegovim riječima, u posljednjih šest ili sedam godina u srednjem obrazovanju bilježi se gotovo 40 posto učenika manje.

- To su alarmantni podaci. Uzrokovani su padom nataliteta ali, u posljednje vrijeme, i masovnim iseljavanjem radno sposobnog stanovništva s ovih prostora. Moramo se pozabaviti pedagoškim standardima i promocijom zanimanja koja ovo društvo treba - kazao je. Podsjeća da manji broj učenika u srednjem obrazovanju uzrokuje i manji broj studenata.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su i predstavnici kantonalnih organizacija. Kako je poručeno trenutno se pripremaju ili već pregovaraju za deset različit kolektivnih ugovora.

- U osam kantona imamo osam kolektivnih ugovora za područje djelatnosti srednjeg obrazovanja. Trenutno je pregovara u Zenici za kolektivni ugovor za visoko obrazovanje, a u pripremama su i zamahu kolektivni ugovori za kulturu u sarajevskom kantonu - naglasio je Terzić.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH 30. maja obilježava 29. rođendan. Grupa entuzijasta oformila je 30. maja 1990. Sindikat srednjeg obrazovanja BiH s jasnom vizijom i ciljevima, koji je djelovao i u najtežim ratnim uvjetima. Od 2007. taj sindikat je proširio djelatnost na oblast visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture te mijenja naziv u Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH. Sindikat danas ima 168 sindikalnih organizacija organiziranih u osam kantonalnih organizacija i djeluje u oblastima srednjeg i visokog obrazovanja i kulture, s više od sedam hiljada članova.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sindikat srednjeg obrazovanja KS poručuje: Dogovor ili radikalne mjere sindikalne borbe

KO SSVOONK-a BiH KS - Zastoj u pregovorima u vezi s potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora

SSVOONK BiH prigodnim aktivnostima obilježava Svjetski dan nastavnika

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli