Ekonomija     | 29.05.2019. 10:10 |

Porsche pod istragom za korupciju

FENA Internet

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ured državnog tužioca u Štutgartu saopćio je u utorak da su pretražili urede proizvođača sportskih automobila Porschea zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobijanja poreznih informacija.

Istražitelji sumanjaju da je "službenik iz ureda za reviziju poslovnih objekata u Štutgartu otkrio povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije Porsche AG i prihvatio naknadu u zamjenu", navedeno je u saopćenju.

Gotovo 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužioca pretražilo je urede kompanije, poreznih službi, Porscheovog poreznog savjetnika, te privatne kuće u i oko Štutgarta u potrazi za papirnim i digitalnim dokumentima.

Povrh istrage o mogućem podmićivanju, istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila "neutemeljene" i "nerazmjerno velike" iznose novca.

Šest osoba, uključujući i neke iz vodstva kompanije, "možda je počinilo prevaru na štetu Porsche AG-a", stoji u saopćenju.

Početkom maja Porsche je pristao platiti kaznu od 535 miliona eura zbog uloge u odvojenom skandalu "diseselgate".

Porscheova matična kompanija Volkswagen priznala je 2015. da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradila softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova, prenosi Poslovni.hr.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel