Svijet     | 27.05.2019. 16:21 |

Francuska izrazila protivljenje smrtnoj kazni nakon presuda iračkog suda

FENA Internet

PARIZ, 27. maja (FENA) - Francuska se u principu protivi smrtnoj kazni ali prihvata irački suverenitet, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova u Parizu, dok je četvrti francuski državljanin osuđen na smrt u Iraku jer je bio član tzv. Islamske države (IS).

Irački pravosudni zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je čovjek osuđen na smrt vješanjem, dan nakon što je trojici ostalih francuskih državljana izrečena smrtna kazna zbog članstva u IS-u. Oni mogu uložiti žalbu na presude.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da poštuje suverenitet iračkih vlasti i da članovi IS-a  "moraju odgovarati za svoje zločine", ali je naglasilo francusko protivljenje smrtnoj kazni.

- Francuska ambasada u Iraku, u svojoj ulozi davaoca konzularne zaštite, poduzima neophodne mjere kako bi izrazila svoj stav iračkim vlastima - dodaje se u saopćenju.

Četvoricu osuđenih ljudi  predali su iračkim vlastima pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju američku podršku, i dio su grupe od 280 iračkih i stranih zarobljenika među kojima je tada bilo 14 francuskih državljana. 

Očekuje se da još petorica Francuza budu izvedena na suđenje početkom juna kako bi se suočili s optužbama za članstvo u Islamskoj državi, saopćila su dvojica pravosudnih zvaničnika.

Irak sudi hiljadama sumnjivih boraca Islamske države, uključujući i stotine stranaca, nakon što su mnogi od njih zarobljeni dok se samoproklamovani "kalifat" grupe urušavao širom Iraka, navodi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska policija mirno udaljila propalestinske studente iz zgrade Sciences Po u Parizu

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel