Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 15:03 |

Adžem: Usporivači saobraćaja za bolju sigurnost građana Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. maja (FENA) - Gradska služba za urbanizam, protorno uređenje i zaštitu okoline Goraže ovih dana realizuje aktivnosti postavljanja tzv. usporivača saobraćaja u različitim dijelovima grada.

Pomoćnik gradonačelnika Enver Adžem ističe da je riječ o aktivnostima koje su planirane Programom održavanja i uređenja saobraćajnica od interesa za Grad Goražde, još u prošloj godini.

- Ova Služba je na inicijativu mjesnih zajednica, vijećnika i građana koji su to inicirali zbog sigurnosti, predložila izradu tih usporivača saobraćaja ili "ležećih policajaca" kako se čestvo nazivaju. Postavljaju se u naseljima Hubjeri, Kazagići, zatim u gradskom dijelu, tamo gdje grad vrši upravljanje tim ulicama. Već ima pitanja, zašto se ne postavljaju u frekventnim ulicama primjerice u Titova ili Ferida Dizdarevića, ali mi nemamo nadležnost na putu M20 i regionalnom putu, koji prolaze kroz grad - ističe Adžem.

Iako bi usporavanje saobraćaja na ovaj način trebalo doprinijeti većoj sigurnosti i vozača i pješaka, po Adžemovim riječima, reakcije građana su različite.

- Ima ih koji podržavaju i koji osporavaju navodeći da je to štetno za vozila. Mi smatramo da je to bilo neophodno i neće valjati jedino onima koji se ne pridržavaju ograničenja brzine. Ljudski životi su ipak najvažniji i zbog nesavjesnih vozača prinuđeni smo na ovaj korak – kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda.

U službi za urbanizam ističu da sličnih zahtjeva za postavljanje usporivača saobraćaja već ima i iz drugih mjesnih zajednica poput onih kojima pripadaju novoizgrađene saobraćajnice prema Ilovači i Beriču. Napominju da će svi biti razmotreni i realizovani u dogovoru sa mjesnim zajednicama i u interesu građana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nizozemska se priprema za ceremoniju sjećanja na Drugi svjetski rat uz pojačanu sigurnost

Nešić govorio na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti

Poginuo vozač automobila u Miričini kod Gračanice

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel