Kultura     | 24.05.2019. 10:13 |

Mustagrudićev 'Povratak anđela' zatvara Mostarsko proljeće

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. svibnja (FENA) - Izložbom umjetnina iz zbirke europskoga kolekcionara mostarskoga podrijetla Srećka Mustagrudića pod nazivom "Povratak anđela", koja će biti upriličena u petak, 31. svibnja, u Galeriji 'Aluminij', zatvorit će se ovogodišnja manifestacija Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar.

- Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsna su priprava za njegov konačni povratak – najavio je izložbu počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović.

Dodao je kako je upravo Mustagrudić 2008. godine Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana Matice hrvatske.

Sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma. Ono što mu iz tadašnje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

- On nije klonuo duhom. Naprotiv, u prisilnomu izgnanstvu prepustio se lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegova vlasništva premašuje pet tisuća slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija…, a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma. Ne samo njegov, nego i tih djela na čijemu svojevrsnom presjeku požrtvovno radi već skoro godinu dana, otkako uglavismo otvorenje ovoga jedinstvenog postava - kazao je direktor Galerije "Aluminij" Darko Juka.

Uz Maticu hrvatsku Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije "Povratka anđela" su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jedan od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositelje je većega broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Povratak anđela početak je dugog puta povratka "zatočenika umjetnosti" u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikoga Ice Voljevice.

Izložba će ostati dostupna za besplatno razgledanje punih mjesec dana, do 28. lipnja, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložba radova babe Penavuše otvorila ovogodišnje Mostarsko proljeće

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promocija knjige 'Strateško komuniciranje država' na Mostarskom proljeću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu