Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 13:11 |

Premijerno prikazan crtić o korupciji u bh. društvu

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 23. maja (FENA) - Prva epizoda animiranog serijala "Obitelj Grabo", koji na jedinstven način govori o korupciji u bh. društvu, premijerno je prikazana na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Prvi je to u nizu od deset kratkih animiranih filmova nastalih u produkciji portala Bljesak.info kojima se želi podignuti svijest javnosti o korupciji u bh. društvu i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom.

Urednik portala Bljesak.info i scenarist animiranog serijala "Obitelj Grabo" Berislav Jurič kazao je kako su ljudi u BiH zasićeni pričama o korupciji na način na koji je to do sada rađeno te da produkcijom animiranog filma pokušavaju o tom problemu progovoriti na nov način.

- Ovo ne bih da se gleda samo kao crtić, nego da ovo bude jedna vrsta upitnika svima nama. Dakle kakva je naša uloga u korupciji i koliko smo mi u biti ta karika koja tu korupciju čini nesalomljivom, jer svi smo počeli šutjeti na ono što se događa oko nas i lagano smo počeli prihvaćati korupciju kao pravilo života i kao nešto bez čega se ne može živjeti u BiH - ocijenio je Jurič.

Dodao je kako u BiH nema volje da se nešto riješi budući da država BiH, kako je kazao, djeluje kao jedno poduzeće sa tri podružnice u kojem se "po nekakvim utvrđenim i neutvrđenim pravilima novac raspodjeljuje onako kako to poslodavcima paše".

Od crtića očekuju da se "svako od nas zapita kakva je naša uloga u svemu tome i je li vrijeme da prekinemo šutnju".

- Sve što se događa s novcem u BiH, događa se s našim novcem. Trebali bismo početi razmišljati u tom pravcu da je to sve naš novac i da oni ne mogu raditi s našim novcem šta oni misle - poručio je Jurič.

Uz promociju animiranog filma održano je i predavanje o korupciji u BiH, na kojem su pored urednika Bljeska govorili i novinar Centra za istraživačko novinarstvo Azhar Kalamujić i ekonomski analitičar i stručnjak za pitanja korupcije Aleksandar Draganić.

Prva epizoda animniranog filma "Obitelj Grabo" može se pogledati na adresi https://www.youtube.com/watch?v=IRxbcawrB3A.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel